Waarom Israël in toto blijft bestaan

Erik van den Berg deelt wekelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Diplomaat Evelyn Shuckburgh. Beeld getty

Londen, 6 juli 1955

Bezocht 's ochtends de sultan van Muscat in het Dorchester Hotel. Ik bracht een uur met hem door. Hij zei dat hij er alle vertrouwen in had dat hij de imam van Oman met enig krachtvertoon een lesje zou leren, zodra zijn manschappen er klaar voor waren.

De sultan is een kleine, charmante, vriendelijke man, die kennelijk het volste vertrouwen heeft in ons en in hemzelf, met een verheugende afkeer van de Saoedi's en hun corrupte praktijken.

In een gesprek van anderhalf uur lang ontving ik 's middags de ambassadeur van Israël en de heer Peres, secretaris-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie.

Ze vroegen mij om wapens en ik benutte de gelegenheid om mijn meest vertrouwelijke opvattingen over de toekomst van Israël uiteen te zetten. Wellicht was dat ietwat onbekookt, ik hoop maar dat het geen schade heeft aangericht.

Ik heb vooral benadrukt dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de relatie met de Arabische wereld in stand moeten houden, en waarom wij, ook wanneer zij die zelf op het spel zetten, het grotere belang niet voor Israël in de waagschaal kunnen stellen.

Maar Peres bleef onverstoorbaar en toonde louter onbegrip. Hij meent dat het Westen slechts één ding te doen staat: de Arabieren onomwonden duidelijk maken dat Israël in toto blijft bestaan, omdat wij erop toe zullen zien dat het blijft bestaan.

Volkomen uitgeput na dit onderhoud. Maar ik knapte op van een drankje in het Albany met het echtpaar Burrows, dat me daarna uitnodigde voor een diner in het Quo Vadis-restaurant in Soho.

Sir Evelyn Shuckburgh (1909-1994), Brits diplomaat. Uit Descent to Suez - Foreign Office Diaries 1951-1956. W.W. Norton, 1986.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden