Waarom is ‘wat niks is’ nu weer 11 duizend dollar waard?

Op 24 november vorig jaar schreef columnist Sheila Sitalsing in deze krant: ‘Een ding is zeker. Bitcoin is niks.’ De waarde van de cryptomunt was toen net onder de 4.000 dollar gezakt. Verderop in de krant was er nog een hele pagina uitgetrokken onder de kop: ‘Bitcoin keldert. Is dit het einde?’, om de definitieve ondergang te beschrijven van wat na de tulpengekte van de 17de eeuw de grootste financiële zeepbel ooit leek te zijn geweest.

Achteraf was dit een koopsignaal. Dinsdag was ‘wat niks is’ weer meer dan 11 duizend dollar waard. Naeem Aslam, een analist van ThinkMarkets, voorspelde op FoxNews dat bitcoin in deze rally wel eens boven de 100 duizend dollar zou kunnen stijgen. Op 17 juni had Aslam nog geroepen dat de bitcoinkoers binnen enkele weken boven de 10 duizend dollar zou komen. Nu zijn voorspelling al binnen een week is uitgekomen, loopt iedereen achter deze goeroe aan, hoewel hij (bij de vorige rally klonk zelfs een prijs van 1 miljoen) net zo weinig weet over de toekomst als Sheila Sitalsing of ondergetekende.

Natuurlijk probeert iedereen rationele verklaringen te vinden voor de nieuwe prijsexplosie van bitcoin. De rente die niet meer zou kunnen dalen, daalt nog steeds. De handelsoorlog tussen China en de VS sleept zich voort zonder uitzicht op een oplossing. Daarnaast heeft Trump de ruzie met Iran fiks opgestookt. En Downing Street 10 krijgt mogelijk binnen een maand ook een ruziemaker als nieuwe bewoner.

Ten slotte stijgt niet alleen de waarde van de bitcoin, maar is ook de goudprijs – een traditionele veilige haven in tijden van onzekerheid – flink gestegen tot boven de 1400 dollar per troy ounce. Maar de tijden zijn altijd onzeker, net zoals internationale spanningen ook altijd oplopen - zij het wat sneller met Trump als president - zodat ook dit de verklaring niet is.

Bitcoin – ‘het digitale goud’ zoals sommigen het noemen – zou ook geprofiteerd hebben van het nieuws dat Facebook een digitale munt introduceert, de libra waarvan de markt in tegenstelling tot die van bitcoin wel wordt gereguleerd. Rationeel zou dat echter eerder een reden zijn voor een daling, omdat er nog een concurrent – en een veel betere – bijkomt.

Toen bitcoin is december 2017 voor het eerst boven de 20 duizend dollar kwam en alle bitcoinsceptici net hun ongelijk gingen bekennen, ging de koers omlaag. Niet alleen bleken hackers massaal bitcoinbezitters te beroven, ook gingen overheden maatregelen nemen tegen deze ‘ongewenste vorm’ van speculatie en de energieverspilling die met het mijnen van bitcoins was gemoeid. Het tij keerde.

Net toen iedereen concludeerde dat het eigenlijk toch maar gebakken lucht was, ging de koers weer omhoog naar 11 duizend dollar nu. En niemand weet of dat een koop of verkoopsignaal is.

Iets is pas niks, als er geen gek is die er nog wat voor geeft. Maar op de financiële markt krioelt het nu eenmaal van de gekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden