Opinie

'Waarom is Likoed een criminele organisatie, als het voor Joden huizen wil bouwen?'

De bestempeling van Israël tot 'laatste Westerse kolonie' slaat nergens op, reageert Tom Struick van Bemmelen op Thomas von der Dunk.

OPINIE: Tom Struick van Bemmelen
Gelovigen bezoeken de klaagmuur van de Joodse Tempel die op de Tempelberg in de oude stad Jeruzalem is gebouwd. Beeld anp
Gelovigen bezoeken de klaagmuur van de Joodse Tempel die op de Tempelberg in de oude stad Jeruzalem is gebouwd.Beeld anp

'De laatste westerse kolonie', zo noemt kunsthistoricus Thomas von der Dunk Israël in zijn column. In welke wereld leeft Von der Dunk, is hij onbekend met Australië, Canada of Curaçao? Volgens de redenering van Von der Dunk zijn dat dan ook allemaal westerse koloniale gebieden gevestigd op het grondgebied van respectievelijk inheemse Aboriginals, Eskimo's en indianen.

En allemaal staten waar de Verenigde Staten, de EU en Nederland uitstekende banden mee hebben. Ondanks het feit dat het belangrijkste monument van bijvoorbeeld de Aboriginals, Ayers Rock bij Alice Springs, nog dagelijks wordt geschoffeerd door de Australische regering. Elke dag laat deze regering tot groot verdriet van de Aboriginals horden toeristen deze voor de Aboriginals heilige rots beklimmen. Zodat ze daar een leuk kiekje kunnen maken met hun fotocamera.

Dan gaat Israël toch heel anders om met de voor moslims heilige Tempelberg. Op verzoek van de moslims kunnen niet-moslims slechts op enkele dagen per week deze locatie bezoeken. Wie dit controleert? De Israëlische politie. Die zorgt ervoor dat atheïsten, christenen en Joden de op twee na heiligste plaats van de moslims niet 'verstoren' door daar foto's te nemen.

Westerse kolonie Australië
Dat is echter niet het enige verschil tussen Israël en de westerse kolonie Australië. In dit laatste land woonden tot circa 100 jaar terug nauwelijks westerlingen. Pas de afgelopen eeuw zijn daar vele honderdduizenden Nederlandse, Duitse en Arabische 'kolonisten' gaan wonen. In het gebied dat nu de staat Israël omvat wonen daarentegen al meer dan 3.000 jaar onafgebroken Joden. Slechts weinig volkeren kunnen zich beroepen op 3.000 jaar geschiedenis in hetzelfde gebied. Jeruzalem was nota bene al lang de hoofdstad van het Joodse land, toen Amsterdam nog uit haar moeras moest verrijzen.

Jeruzalem is door Joden gesticht en is altijd door Joden bewoond geweest. De Nederlandse reiziger Relandi constateerde bijvoorbeeld in 1695 dat Joden de meerderheid vormden in Jeruzalem. Als je ergens al 3.000 jaar woont, ben je dan een 'kolonist'? Zijn Friezen in Friesland ook 'kolonisten'? Kort en goed, ook volgens Von der Dunk's eigen definitie slaat de bestempeling van Israël tot 'laatste Westerse kolonie' nergens op.

Ook op de volgens Von der Dunk 'bezette' Westbank wonen al meer dan 3.000 jaar Joden. Waarom zou Israël dan moeten willen dat dit gebied Judenrein moet worden gemaakt? Waarom mogen Joden geen huizen bouwen in Pisgat Zeev, de grootste Israëlische 'nederzetting' op de Westbank? De stad Pisgat Zeev is gebouwd op grond die in de jaren '30, jaren voordat Israël werd gesticht, door Joden van Arabieren werd gekocht. Anno 2013 wonen er ruim 50.000 mensen, Joden, maar ook Arabische christenen en moslims. Staat Von der Dunk dan achter de actuele racistische wetgeving van de Palestijnse Autoriteit, dat Joden geen huizen mogen bezitten en wie een huis aan een Jood verkoopt, de doodstraf verdient?

Extreemrechts
Er is echt geen enkele reden te bedenken waarom Joden geen huizen zouden mogen bouwen op door hen gekochte grond, en Australiërs wel huizen mogen bouwen op door hen verkregen grond. Er is ook geen enkele reden om daarom de hele bevolking van Israël extreemrechts te noemen, iets wat Von der Dunk (weer) doet in zijn laatste column. Alsof alle Nederlanders die in de jaren '50 in Australië gingen wonen extreemrechts zijn.

Net als in Australië stemt ongeveer 50 procent van de kiezers in Israël op linkse- of links-liberale partijen, iets wat ook de Volkskrant zelf vaststelde bij de laatste verkiezingsuitslag. Religieuze partijen hebben in Israël niet veel aanhang: slechts 13 procent van de Israëlische stemgerechtigden stemde bij de laatste Israëlische verkiezingen, in januari 2013, op een religieuze partij. In Nederland lag dit percentage bij de verkiezingen in september 2012 op 18 procent. Israël stemt dus, anders dan wat Von der Dunk beweert, helemaal niet extreem politiek of religieus.

Likoed is volgens Von der Dunk een criminele organisatie, omdat het ook voor Joden huizen wil bouwen. Von der Dunk wenst discriminatie op grond van geloof. Is dat te verklaren omdat de PvdA, waar Von der Dunk lid van is, jarenlang via de Socialistische Internationale gelieerd was aan de Egyptische socialistische partij NDP, van de verjaagde, brute Egyptische oud-dictator Hosni Mubarak? Over banden met extremisten gesproken.

Gretta Duisenberg
Net als Gretta Duisenberg noemt Von der Dunk echter wel continue allemaal van dit soort halve- en hele onwaarheden over Israël in zijn columns. En net als Gretta gedraagt Von der Dunk zich daarbij allesbehalve respectvol. Gretta wist op 4 mei 2011 haar mond niet te houden in een Amsterdams restaurant, tijdens de Dodenherdenking. Von der Dunk stelt in zijn laatste column dat ik als Jood over enkele jaren de Holocaust niet meer als dooddoener kan gebruiken. Nu doe ik dat vrijwel nooit, ook niet in het artikel waar hij op reageert. Von der Dunk moet zich blijkbaar bij gebrek aan argumenten afzetten tegen een door hemzelf gecreëerde luchtspiegeling.

Nog kwalijker is dat Von der Dunk blijmoedig vaststelt dat dit over enkele jaren voorbij zal zijn omdat ik dan 'onder de zoden lig'. Ook schrijft hij over mij 'als een sinds lang dood gewaande mummie'. Moet Von der Dunk zijn gebrek aan argumenten echt maskeren door zich zo te verlagen, door zo op de man te spelen? Net als Gretta op 4 mei 2011 getuigt dit van wel heel weinig respect.

Von der Dunk zou er verstandig aan doen zich ten opzichte van Joodse personen wat respectvoller uit te laten. Anders wordt hij straks nog echt de mannelijke variant van Gretta Duisenberg; iemand die in het Nederlandse debat niet meer serieus wordt genomen.

Tom Struick van Bemmelen is de voorzitter van Likoed Nederland en oud lid van de Eerste Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden