Background

Waarom is het weer helemaal mis op de Gazastrook?

De luchtaanvallen die Israël uitvoert op de Gazastrook, in antwoord op de tientallen raketten die op Israël zijn afgevuurd, zijn de zwaarste sinds de oorlog in het gebied vier jaar geleden. Behalve militanten, vallen er aan beide zijden ook weer burgerslachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen. Israël heeft al gewaarschuwd dat een grondoffensief kan volgen. Als het conflict verder oploopt, is de burgerbevolking in de overbevolkte Gazastrook wederom massaal het slachtoffer, zijn er talloze tegenaanvallen van Hamas en haar medestanders op Israël te verwachten en zal de toch al onderkoelde relatie tussen Israël en Egypte verder verslechteren.

Mensen staan rond het lichaam van de 4-jarige Ranan Arafah die bij het offensief om het leven is gekomen.Beeld reuters

'We staan aan het begin van de ontwikkelingen, niet aan het einde', zei de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak, die bezwoer 'alles te doen wat nodig is om de rust te doen weerkeren in het zuiden van ons land'.

Vertegenwoordigers van de Hamasbeweging, die de Gazastrook regeert maar door Israël en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt beschouwd, zeggen niet van plan te zijn zich in te houden. De aanslag op de militaire chef van Hamas, Ahmed al-Jaabari, is volgens hen 'een serieuze misdaad' waarmee 'een grens is overschreden'. 'Het is tijd om de oorlog te verklaren', aldus een Hamas-woordvoerder.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama en de Verenigde Staten blijven Israël steunen omdat het land 'het recht heeft zichzelf te verdedigen'. 'Dagelijkse aanvallen op Israël zullen het Palestijnse volk niet helpen, maar hen juist verder in gevaar brengen', zei Susan Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Minister van Defensie Ehud Barak (midden).Beeld getty

'Bang voor mijn kinderen'
De Washington Post beschrijft hoe de inwoners van de Gazastrook in paniek zijn nu het offensief (dat de Pilaren van de Verdediging is gedoopt) is losgebarsten. Mensen hebben voedselvoorraden ingeslagen en proberen dekking te zoeken. De straten zijn verlaten.

'De continue inslagen doen me denken aan de laatste oorlog', zegt Fatheya Darwish (60) tegen de Amerikaanse krant. 'Ik ben bang voor het leven van mijn kinderen, mijn kleinkinderen en iedereen in Gaza. Elk jaar verliezen we weer jonge mensen. Ik wil een normaal, vreedzaam leven.'

Bij het offensief in 2008 en 2009, dat in totaal drie weken duurde, kwamen 13 Israëliërs en meer dan duizend Palestijnen om het leven.

Militante groeperingen
Tot voor kort hield Hamas zich redelijk aan het staakt-het-vuren met Israël, maar andere militante groeperingen, zoals Islamic Jihad, bleven het land bestoken met raketten - die overigens zelden slachtoffers tot gevolg hadden. Omdat Hamas in Gaza aan de macht is, houdt Israël de organisatie wel verantwoordelijk voor deze aanvallen.

Het lichaam van Jaabari wordt begravenBeeld epa

Hamas zelf staat ondertussen onder druk van andere militaire facties en hardliners in de eigen gelederen om krachtiger tegen Israël op te treden, en heeft recentelijk de verantwoordelijkheid voor enkele aanvallen opgeëist. 'Ze dachten dat we niet zouden reageren', zei majoor Generaal Dan Harel, voormalig deputy chef van staven, tijdens een persconferentie. 'Ze zaten er naast.'

De regering van Netanyahu zegt zijn best te doen om burgerdoden te voorkomen, en beschuldigt Hamas ervan met opzet vanuit woonwijken te opereren.

Ook de relatie met buurland Egypte komt onder druk te staan. Hamas is gelieerd aan de Moslim Broederschap, de organisatie die nu in Egypte aan de macht is - een ontwikkeling die Israël er uberhaupt niet geruster op heeft gemaakt. Egypte heeft de VN-Veiligheidsraad donderdag gevraagd 'de Israëlische agressie' in de Gazastrook te bespreken, terwijl Egyptenaren vandaag massaal betogen tegen Israël en de diplomatieke betrekkingen met het land. Egypte heeft donderdag ook van de Verenigde Staten geëist onmiddellijk actie te ondernemen. Woensdagavond heeft het Arabische land zijn ambassadeur uit Tel Aviv teruggeroepen. De Broederschap heeft Israël gewaarschuwd dat Egypte is veranderd sinds het regime van Mubarak is gevallen, en zegt te vrezen dat de stabiliteit in hele regio in gevaar is.

Ondertussen staan er in Israël voor 22 januari verkiezingen op het programma en commentatoren in Israëlische media wijzen er op dat een conflict de kansen van Netanyahu en Barak om deze te winnen, vergroten. Veiligheid is een belangrijk punt in hun campagne.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden