Waarom ik geen allochtoon ben

Degene die het in zijn hoofd haalt mij een allochtoon te noemen, zal ik dagvaarden wegens discriminatie. De dag dat de rechter concludeert dat ik een allochtoon ben, zal ik mijn Nederlandse paspoort verscheuren en in de open haard verbranden....

Ebru Umar

Ik ben namelijk geen allochtoon. Ik ben misschien in de ogen van velen een eigenwijze, arrogante, egocentrische en brutale vrouw, maar hoe je het ook wendt of keert, een vreemdeling ben ik niet. Geboren in Den Haag, getogen in Rotterdam, wonend in Amsterdam, heb ik maar één moedertaal: het Nederlands.

Dat dit de tweede taal is van mijn ouders, doet niets daaraan af. 'Als je wilt dat ik je begrijp, zul je Nederlands met me moeten spreken', wierp mijn vader me ooit voor de voeten, mij fijntjes wijzend op mijn belabberde Turks. En hoewel ik sinds 2 november 2004 het leven in Nederland bij tijd en wijle ondraaglijk vind, een feit waarmee ik mij bij een grote groep Nederlanders schaar die er al sinds 6 mei 2002 zo over denken, heb ik maar één thuis. Nederland. Mijn land. Ik sterf nog liever dan ooit in een land 'vreemdeling' te zijn – reden van emigratieplannen af te zien.

Toch kon ik alleen maar lachen om het besluit van Rita Verdonk mensen zoals ik 'allochtoon' te (blijven) noemen. De commissie-Blok stelde naar aanleiding van het rapport Bruggen Bouwen voor over 'Nederlanders' en 'vreemdelingen' te spreken in plaats van over autochtonen en allochtonen. Waarbij Nederlanders, zoals het woord al aangeeft, burgers zijn die de Nederlandse nationaliteit dragen en vreemdelingen niet.

De Tweede Kamer formaliseerde deze vraag aan de minister in januari 2004. Na anderhalf jaar kwam het antwoord – een verrassend antwoord waarover natuurlijk lang nagedacht moest worden. De minister heeft besloten een door het kabinet bekrachtigd onderscheid te maken tussen Nederlanders: allochtonen zijn tweederangs burgers, anders hadden we ze wel Nederlander genoemd. Verdonk stelt dat de overheid

niet moet fungeren als taalpolitie. We weten immers van elkaar 'wat we ongeveer bedoelen', laat ze de Tweede Kamer weten. Je hebt Nederlanders en allochtonen; daarnaast heb je vreemdelingen. Vreemdelingen zijn mensen die een niet-Nederlandse nationaliteit hebben. En hoewel het woord 'allochtoon' vreemdeling betekent, is een 'vreemdeling' iemand anders. Maar laten we vooral geen taalpolitie spelen.

Nee, want voor statistiek en beleid is een precieze definitie nodig, stelt minister Verdonk. Aangezien je allochtoon niet preciezer dan vreemdeling kunt vertalen, kun je je afvragen over welk beleid we het hebben.

Ik neem aan dat het beleid wordt bedoeld dat subsidies uitdeelt aan elke burger die zich allesbehalve Nederlander wil noemen en die – juist uit hoofde daarvan – aanspraak mag maken op gelden die gebruikt worden om de kloof tussen Nederlanders en nieuwe Nederlanders te vergroten. Het beleid dat onderwijs gestoeld op niet-westerse waarden stimuleert en financiert. Het beleid dat ontelbare stichtingen, verenigingen en culturele instellingen met evenzovele 'allochtone woordvoerders', van wie iedereen zich afvraagt wie hun achterban is, faciliteert. Daarom moeten we weten wie Nederlander en allochtoon is, zodat we dat beleid kunnen stimuleren.

Maar laten we vooral niet fungeren als taalpolitie.

Rita Verdonks laatste idee voor beleid is het inzetten van 'allochtone rolmodellen', om radicalisering onder allochtone jongeren tegen te gaan. Aangezien etniciteit een voorwaarde blijkt te zijn om uitverkoren te worden als rolmodel, wil ik onze minister graag wijzen op de drie plekken waar allochtonen opleven zonder hun allochtoon-zijn te verloochenen: moskeeën, strafinrichtingen en de politiek.

Maar laten we vooral geen taalpolitie spelen, we weten immers van elkaar wat we ongeveer bedoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden