Waarom ik Badr niet de maat neem

BM'er (Bekende Mocro, of zo u wilt Bekende Mepper) Badr Hari is net als vorig jaar weer volop augustusnieuws. Hari is een psychopaat, meldt biograaf van de maand Jens Olde Kalter. We zijn nog in afwachting van boeken van Abdelkader Benali, en wellicht ook superfan Leon de Winter.


Verder liet de politie weten doping in de snoeptrommel te huize Hari te hebben aangetroffen. Tamoxifen, de oestrogeenremmer die ook door vrouwen met borstkanker wordt geslikt. En een portie anabole steroïden waar zelfs een suffe goedzak extreem en oncontroleerbaar agressief van kan worden.


Kickboksen is hard amusement. Een wereld waar andere normen en waarden gelden dan voor u en ik. Wij zijn misschien levenslang getraumatiseerd als iemand ons ooit buiten westen slaat. Kickboksers spreken van 'verlichting'. Dat je ook wel eens buiten de ring opgefokt raakt, ervaren ze gewoon niet meer als wereldschokkend. De ene avond matten, de volgende avond weer lachen. 'De vijand van gisteren is je vriend van vandaag', grapte Olde Kalter bij Knevel& Van den Brink. Wesley Sneijder en Badr Hari werden immers ondanks de vermeende afpersingskwestie, die de voetballer afweerde door op zijn beurt zijn eigen mat-maatjes op Hari af te sturen, weer gebroederlijk gekiekt tijdens een gezellig partijtje beachvoetvolley op Ibiza.


Hari begon ooit bij Mike's Gym in Amsterdam Noord. Hij bleek te hebben waar al die jongens van dromen: toptalent. Hij stopte voor het vechten met zijn vwo.


Mike's Gym is een boksschool vol goede bedoelingen. Men heeft een 'Fight Right' keurmerk. Kickboksen 'helpt jeugd om zelfvertrouwen te ontwikkelen, respect voor elkaar te hebben...doorzettingsvermogen...tegen kinderobesitas'.


Men neemt deel aan het programma Tijd voor Vechtsport, om 'de toegang van niet-westerse allochtone jeugd aan vecht -en krachtsport te vergemakkelijken om hiermee hun integratie te bevorderen.' Dat kickboksen een sport is die verweven is met de onderwereld, dat er regelmatig schietpartijen zijn op gala's, dat veel draaideurcriminelen kickboksers zijn; het is geen reden ervan af te zien om juist deze sport te spekken met gemeenschapsgeld.


Omdat het voor de jeugd zo heilzaam zou zijn, wil ik u de spelregels vanuit kinderperspectief niet onthouden. Volgens WikiKids: 'Om een wedstrijd te winnen moet je tegenstander knock-out gaan (bij jongere kinderen hoeft dat niet). (bewusteloos). Maar er zit ook een jury bij die je punten geeft voor hoe je alles uitvoert en of het ook lukt. Als je niet knock out gaat beslist de jury wie er het beste heeft gevochten. Een wedstrijd heeft 3 rondes die vier minuten duren, en bij jongeren 3 rondes van anderhalve minuut.'


Ik weet niet wat de minimumleeftijd is wanneer een kind voor het eerst 'knock out' mag gaan. Wel dat je in de meeste achterstandswijken je kind vaak al vanaf 4 jaar met subsidie kan laten kickboksen. Voor yoga of schaakles mag je zelf in de buidel tasten. Zelfs al zou kickboksen wonderen doen voor de sociale cohesie dan is het overigens ook uit oogpunt van de volksgezondheid dubieus dat het Ministerie van VWS sporten financiert waarbij men vaak gevloerd wordt. Dat kan leiden tot hersenbeschadiging met alzheimersymptomen (boksersdementie), en zelfs tot verlamming of hersenbloeding.


Kickboksscholen bieden 'empowerment' van het kaliber: 'Matten doe je alleen op de mat, mati. Buiten de mat, dat moeten we niet willen.' Er - harteloos vooroordeel - van uitgaande dat kinderen uit kwetsbare milieus niets anders willen dan matten. Ik heb het even bij mij voor de deur aan wat doelgroep voorgelegd: Marokkaanse jongens van 10, druk en fan van Badr. Ze komen zelf met legio andere opties. Een greep: Helpen bij de kinderboerderij/ sjezen met carts / kinderen ergens voor interviewen ('Net als u, buurvrouw. Vet hoor! Kunnen we laten zien dat we niet alleen willen vechten'). Streetdance.


In de coaching gaat men uit van het principe Where attention goes, energy flows. Als topvechter moet Hari wel zijn volledige aandacht richten op het tot het uiterste kookpunt oppompen van zijn agressie. Dat is nu eenmaal zijn sport.


In de lik leest iedereen die 'in beperkingen zit' Khaled Hosseini, zo vertelde Badr Hari. Hij verslond eerst De Vliegeraar, en toen Duizend schitterende zonnen. Ik voel mij ondanks zijn wangedrag niet geroepen om hem de maat te nemen. Als ik zo goed had leren vechten als hij zat ik misschien nu ook wel 'in beperkingen' te lezen. Niet de zoveelste Story of Badr. Maar En uit de bergen kwam de echo. Dat dan weer wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden