De Zestien

Waarom het zinloos is dat McClaren vertrekt bij Twente

Wordt Twente beter van het vertrek van McClaren? Sander IJtsma (@11tegen11) en Michiel de Hoog (@michieldehoog) denken van niet.

McClaren, afgelopen weekend.Beeld anp

Dus Steve McClaren nam ontslag.

McClaren, die tot vier weken geleden met Twente alleen verloor van Ajax en PSV, de twee beste ploegen in de competitie.

McClaren, die met Twente kampioen werd, amper twee-en-een-half jaar geleden.

McClaren, die met zijn team vijfde stond, op zes punten van de koploper.

McClaren, die bevriend was met clubvoorzitter Joop Munsterman en de clubcultuur kende.

Het zou natuurlijk kunnen dat er ergernis was tussen McClaren en de club, zoals dat met Co Adriaanse het geval scheen te zijn geweest. Dat kan de prestaties schaden, en is dus een goede reden voor ontslag.

Vrienden
Maar voor McClaren ging dit niet op. Hij was vrienden met voorzitter Joop Munsterman, en volgens de verhalen paste de bescheiden McClaren goed in Enschede. Bovendien is hij slim: McClaren bezigde in interviews louter clichés, wat getuigt van grote intelligentie. Hij weet dat van echt boeiende uitspraken alleen maar gezeur kan komen.

Dus als de resultaten acceptabel waren, en de man zelf dat ook was, wat schortte er dan wel aan? Misschien vond de club dat de kwaliteit van het spel onder McClaren niet deugde, los van de resultaten. Dat zou van visie getuigen.

Maar een blik op de cijfers leert dat dit niet het geval is. Twente is al drie jaar in langzaam maar zeker verval, onder de coaches McClaren, Preud'homme, Adriaanse en wederom McClaren.

Eerder introduceerden we hier een statistische meeteenheid voor kwaliteit: TSR, Totale Schoten Ratio. Ofwel, het aandeel dat een ploeg heeft in het aantal schoten in een wedstrijd. Goede ploegen creëren immers meer kansen dan matige. Winnende clubs hebben een TSR van 0,500 of hoger.

Het beeld is duidelijk: sinds McClarens eerste periode is de kwaliteit van Twente zakkende. Van boven de 0,700 (fantastisch) onder McClaren-I, naar de 0,598 van vandaag - bovengemiddeld, maar niet genoeg om kampioen te worden. Als je iets over McClarens tweede periode kunt zeggen, is dat hij dit seizoen de stijgende lijn heeft ingezet.

Maar de grafiek zegt vooral wat anders: het lijkt er weinig toe te doen wie er trainer is van Twente, want de kwaliteit van Twentes spel daalt constant.

De echte sleutel tot prestaties zit hem in iets anders: de spelers. Je hoeft geen groot kenner te zijn om te zien dat Twentes selectie een stuk minder is dan die uit de jaren dat Twentes TSR booming was: Blaise N'Kufo was spits, Kenneth Perez was regisseur, Theo Janssen fit en briljant, en Bryan Ruiz was bijna elke wedstrijd onhoudbaar - topscorer, spelverdeler en rustbrenger ineen.

Je kunt je afvragen of het er überhaupt wel toe doet wie de coach is van een voetbalclub. Nogal wat slimme mensen denken dat er maar weinig trainers en CEO's zijn die daadwerkelijk een verschil maken. Onze TSR-cijfers ondersteunen die these.

Geloofwaardigheid
Nu kan niet iedereen een voetbalclub trainen. Als een van ons voor de groep zou staan - of met alle respect: u - zouden we straal worden uitgelachen. Je moet een zekere geloofwaardigheid hebben als trainer, en die geloofwaardigheid komt vaak vanuit het feit dat de trainer ooit voetballer was. (Los van het feit of een verleden als voetballer je ook echt beter maakt als coach.)

Wat je ook denkt van Steve McClaren, hij heeft die geloofwaardigheid. Hij is volgens ons een van de honderden trainers die geloofwaardig genoeg is om de resultaten niet te schaden. Maar of hij de resultaten kan verbeteren? Waarschijnlijk niet.

Dus of McClarens vertrek iets oplost voor Twente? Wederom: waarschijnlijk niet. Het kost alleen maar geld. Het levert Twente wel iets anders op: een groeiende reputatie voor ontbrekend geduld met zijn trainers.

Sander IJtsma en Michiel de Hoog bloggen voor De Zestien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden