Analyseinternetpiek

Waarom het Nederlandse internet al die thuiswerkers makkelijk aankan

null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

Nederlanders videovergaderen, netflixen, youtuben en gamen dat het een lieve lust is, en ondanks dat alles houdt het vaderlandse netwerk het uitstekend. Een luxepositie, maar waar hebben we die aan te danken?

Laurens Verhagen

Maar liefst 15 tot 20 procent meer data gaat er door de Nederlandse internetkabels vergeleken met de periode vóór de coronacrisis. Mensen zitten immers massaal thuis en gebruiken internet om via videoverbindingen contact te houden met de collega’s of met school. Anderen grijpen nog vaker dan anders naar Netflix of YouTube om afleiding te zoeken.

Niet onlogisch dus dat eurocommissaris Thierry Breton vorige week de grote streamingplatforms opriep om de standaardinstelling van de beeldkwaliteit te verlagen. YouTube, Netflix en Disney gaven keurig gehoor aan dit appèl.

In Nederland is dit nergens voor nodig, zegt Michiel Steltman van de brancheclub Digitale Infrastructuur Nederland (DINL). ‘Wij kunnen het verkeer makkelijk aan. Blijf met een gerust hart video’s in 4k streamen.’

null Beeld

Internetknooppunt

De cijfers van het Amsterdamse internetknooppunt AMS IX illustreren onze luxepositie. Dit is een van de oudste – en grootste – internetknooppunten ter wereld: een plek waar veel netwerken samenkomen. In deze drukke weken bereikt het dataverkeer dat door de AMS IX gaat op de drukste momenten bijna 8 terabit per seconde. Dat gebeurt rond 11 uur ’s avonds. Dit is veel, maar het Amsterdamse knooppunt kan nog vier keer zoveel aan.

Nederland behoort met zijn snelle verbindingen al decennia tot de wereldtop. De aanwezigheid van AMS IX en de strategische ligging – bij Nederland komen dikke zeekabels binnen – zijn bovendien aantrekkelijk voor datacenters die profiteren van deze uitstekende infrastructuur.

Meer drukte op internetknooppunt AMS-IX Beeld de Volkskrant
Meer drukte op internetknooppunt AMS-IXBeeld de Volkskrant

Datacentra

Het gevolg is dat Nederland rijkelijk bedeeld is met datacenters, zo’n tweehonderd in totaal. Hieronder bevinden zich de pakhuizen van Google (in het Groningse Eemshaven) en Microsoft (in Middenmeer in Noord-Holland). En dáár ligt wel een probleem, ondervond Microsoft. De samenwerksoftware Teams van het bedrijf haperde door het toegenomen gebruik. Geen probleem door het netwerk, maar door een gebrek aan servers in het datacentrum van Microsoft.

Dit probleem herkent Alexandra Schless, baas van NorthC. Deze partij bezit verspreid over Nederland tien datacenters, die elk meerdere klanten bedienen. ‘Deze periode is uitzonderlijk’, zegt Schless. ‘Veel klanten willen nu snel servers bijplaatsen om voor hun diensten aan de vraag naar bijvoorbeeld thuiswerken te voldoen.’

Maar ook zij heeft geen reden tot paniek: ‘Onze branche groeit sowieso hard. Als we op 70 procent van ons maximale energieverbruik en vloeroppervlak zitten, denken we altijd al na over uitbreiding.’

null Beeld

De huidige koppositie van het Nederlandse internet is een van de argumenten voor een snelle aanleg van 5G. Ook al is dit netwerk van de toekomst eigenlijk nog een oplossing op zoek naar een probleem.

Heldere analyses, de laatste cijfers, vraag en antwoord, reportages en meer staan overzichtelijk bij elkaar in het dossier: volkskrant.nl/coronavirus

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden