Reportage

'Waarom heeft u handboeien meegenomen?'

De intocht van Sinterklaas zaterdag in Maassluis gaat de geschiedenis in als de zwaarst beveiligde ooit. Hoe beleefden kinderen die dag hun grote feest?

Isis van 3 jaar vond het toch wat te spannend toen Sinterklaas heel dichtbij kwam. Haar zusje Loes was hield het niet meer en was al naar binnen in huis gegaan.Beeld Marcel van den Bergh

'Hé, zijn jullie er ook?' Een zesjarig jongen met een blauwe pietenmuts op kijkt verrast naar het cordon politieagenten dat zaterdagochtend alle reizigers op het station van Maassluis opwacht. 'Waarom heeft u handboeien meegenomen?' vraagt hij een boomlange agent. Die leidt hem af door hem lachend het stuk ijzer te geven. 'Wil je ze even vasthouden?' Opgetogen zwaait het jongetje er mee in het rond. 'Geef maar weer terug, we gaan nu gauw naar Sinterklaas,' dringt zijn moeder aan. Op de achtergrond zijn agenten in gesprek met twee mannen die alleen de trein zijn uitgestapt. Een moet de inhoud van zijn tas laten zien.

Intussen wacht aan de Prinsekade in het centrum van het stadje de eeneiige tweeling Loes en Isis Prins van 3,5 jaar thuis ongeduldig op het moment dat zij eindelijk naar buiten mogen om Sinterklaas te ontmoeten. Hun ouders zijn al een paar keer buiten poolshoogte gaan nemen, maar het is nog uitgestorven op straat. En bitterkoud bovendien. Isis heeft een pietenpakje aan. Loes niet. Ze weigerde. 'Pieten zijn mannen,' was haar argument.

De meisjes smullen van de pepernotentaart die hun vader Coert heeft gebakken. Loes en Isis zijn van de 'nieuwe generatie', vertelt hun moeder Linda. 'Het maakt hen niet uit welke kleur Piet heeft; wit, geel, bruin, groen. Piet is Piet.' Sints rechterhand heeft een enkele naam in het gezin.

Tekst gaat door onder de foto.

De tweeling Loes en Isis kijken naar de intocht van Sinterklaas vanaf een dakterras.Beeld Marcel van den Bergh

Tegen 11 uur, een uur voordat de Goedheiligman met zijn pieten per stoomboot Maassluis zal binnenvaren, gaat de tweeling dik ingepakt de straat op. Eerst langs het plein aan de Zuidvliet, waar een dansoptreden, een circustent en springkussen een schaars publiek trekken. Loes en Isis laten zich aan de hand van hun ouders meevoeren naar de haven. Daar wonen vrienden met een dakterras. Van daar zullen ze straks mooi zicht op het binnenvaren van de stoomboot.

Al wandelend lijken de kinderen geen oog te hebben voor de talrijke groepjes agenten in felgele hesjes die op elke hoek van de straat staan. Als er vlak bij de haven ineens een luid gegrom klinkt, wijst Loes naar boven: 'Kijk, een helikopter!' Haar moeder: 'Ja, de helikopter doet ook mee.' Loes kan haar ogen niet van het rondcirkelende ding afhouden. 'De helikopter kijkt of de stoomboot met Sinterklaas er al aankomt,' sust haar moeder.

In het huis van het dakterras wemelt het van de jonge gelovigen. Dewi van 6 jaar is bezorgd: 'De stoomboot is vastgelopen, hoe moet dat nu?' Noah (3), rent in zijn blauw-paarse pietenpak opgewonden heen en weer door het huis. Om de haverklap tuurt hij door het raam of de stoomboot er al aankomt. Zijn vader weet niet wat hij meemaakt. 'Normaal is hij stilletjes en teruggetrokken. Ik heb hem nog niet eerder zo enthousiast gezien. Ik wil Sinterklaas knuffelen, roept hij al de hele dag.'

Om 12 uur staat het dakterras vol. In de verste verte is nog geen stoomboot te zien. Wel scheurt de politie op een jetski heen en weer. Om de stemming op peil te houden zet de vader van Loes en Isis in: 'Zie ginds komt de stoomboot...' In de verte horen ze Dieuwertje Blok vertellen dat de pieten alle pakjes verplaatsen naar een andere boot en de sleepboot de Furie de stoomboot zal los trekken. Dan stijgt er vanaf de kade een gegil op: 'De brug gaat omhoog, de boot komt eraan.' Er klinkt een luide stoomfluit.

Mels (4), gezeten op de schouders van zijn vader, zegt plechtig: 'Eindelijk is de Furie opgestart om de stoomboot te redden!' Loes en Isis turen tussen twee gevels door ingespannen naar de in volle vaart voorbij varende stoomboot vol dansende pieten. 'Waar is Sinterklaas?' Coert wijst naar de rode streep op de voorplecht.

In een derderangs positie op het dakterras praat een vader over een nieuwe biersoort die hij met vrienden heeft gebrouwen. 'Zwart bier, van turfgerookte mout. Black Peat noemen we hem, als een statement.'

Een kind tijdens de intocht in Maassluis.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Loes en Isis dalen aan de hand van hun ouders de trappen af, onderweg nog wat pepernoten in hun mondjes proppend. 'Kom, we gaan gauw naar huis, want Sinterklaas komt straks op zijn paard langs ons huis!' Op de armen van hun ouders heeft de tweeling twintig minuten later weer een eersterangs positie, achter het dranghek voor hun huis. En ineens doemt hij op. Een hagelwit paard met daarop een grote lange man met een lange baard en een rode mijter op zijn hoofd.

Loes rukt zich los uit haar vaders armen en rent haar huis in. Isis houdt nog even vol. Maar zodra een piet en de Sint pal voor haar staan wordt het ook haar te machtig. Ze wendt haar gezicht af en begint hartverscheurend te huilen. Tien minuten vallen ze allebei uitgeput in slaap.

Hoe kon het misgaan?

Hoe kon het zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Maassluis zo rustig blijven en uit de hand lopen in Rotterdam? In Maassluis was de politie met enkele honderden manschappen, inclusief de Mobiele Eenheid, 'op alles voorbereid'.

Een noodverordening maakte in Maassluis preventief fouilleren mogelijk bij enkele openingen in dranghekken. Zo werd een man aangehouden met een kapmes in zijn rugzak. Later bleek het een Pool te zijn die met zijn gereedschap onderweg was naar een klus.

Hoewel activisten pro en contra Zwarte Piet, met uitzondering van de Nederlandse Volksunie, zich niet bij de gemeente Maassluis hadden aangemeld om te demonstreren, was via social media duidelijk dat zij in groten getale van plan waren zaterdag naar de intocht te komen.

Vrijdagavond kreeg de politie er lucht van dat actievoerders hadden besloten hun koers te verleggen naar Rotterdam. Mogelijk omdat hen duidelijk was geworden dat Maassluis een zwaarbeveiligde vesting zou zijn om het kinderfeest ongestoord te kunnen laten plaatsvinden. Op advies van de politie vaardigde burgemeester Aboutaleb vrijdagavond een noodbevel uit: demonstreren in Rotterdam was zaterdag verboden. De politie Rotterdam had vanwege de massale inzet in Maassluis onvoldoende manschappen om een demonstratie in goede banen te leiden.

Zaterdagochtend spotte de politie op de snelweg twee bussen vol actievoerders van Kick Out Zwarte Piet, die koers zetten naar Rotterdam. Bij hun aankomst achter het Centraal Station vertelden agenten hen over het noodbevel en boden aan hen naar Maassluis te begeleiden, waar demonstreren wel mogelijk was. De activisten persisteerden in demonstreren in Rotterdam en liepen de stad in. Daarop ging de politie over tot tweehonderd arrestaties, waarbij het er over en weer hardhandig aan toe ging. Een activist vertelde een NOS-verslaggever dat hun aanwezigheid in Rotterdam een verrassingsactie had moeten worden.

Alle arrestanten zijn zaterdagavond vrijgelaten, op één na. Die zou hebben geprobeerd een verslaggever van PowNed voor een rijdende auto te duwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden