Waarom heeft iedereen het over de SGP?

Vanmiddag worden de leden van de Eerste Kamer gekozen. De grote vraag is of de coalitie van VVD, CDA en PVV een meerderheid haalt van 38 zetels of meer in de 75-koppige Senaat. Mocht dit niet zo zijn dan is de positie van de SGP cruciaal. Waarom?

Sebastiaan Timmermans
SGP-senator Gerrit Holdijk in 2007. © ANP Beeld
SGP-senator Gerrit Holdijk in 2007. © ANP

De leden van de Provinciale Staten stemmen in een besloten stemming op de kandidaten voor de Eerste Kamer. Als iedereen op de eigen partij stemt, dan krijgt de coalitie 37 zetels. Dat is er één te weinig voor een meerderheid. De oppositie zou dan alle wetgeving die uit de Tweede Kamer komt kunnen tegenhouden. Dat maakt het regeren voor de ploeg van premier Rutte zeer lastig.

De SGP haalt waarschijnlijk één zetel, die senator Holdijk zal innemen. Dus als de coalitie 37 zetels haalt, zouden ze met die zetel van de SGP wel op 38 komen. De SGP is een zeer gezagsgetrouwe partij en hanteert als principe dat het de regering steunt, tenzij de partij het echt niet met bepaalde plannen eens is. Dat is heel anders dan andere oppositiepartijen die regeringsplannen meestal niet steunen, tenzij ze het echt met de plannen eens zijn.

Daarnaast kan de SGP zich ook vanuit het eigen partijprogramma prima vinden in de koers van het kabinet-Rutte.

Sleutelrol
Die SGP kan dus zomaar een sleutelrol in de landelijke politiek krijgen. Om het gereformeerde gemoed gunstig te stemmen, is de coalitie de afgelopen maanden al volop met de SGP aan het flirten geslagen. De liberale VVD stemde opeens tegen verruiming van het aantal koopzondagen en het verbod op godslastering wordt toch niet opgeheven. Ook het feit dat de SGP geen vrouwen in haar partij toelaat, is opeens een stuk minder problematisch. Daarover wordt nu gewacht op een beslissing van het Europees hof. Een beslissing die nog jaren op zich laat wachten en die tot tevreden gezichten bij de SGP heeft geleid.

Overigens wordt vanmiddag pas echt duidelijk hoe de zetelverdeling in de Eerste Kamer zal zijn. Leden van de Provinciale Staten kunnen op andere partijen stemmen om hen aan een extra zetel te stemmen. Ook gaan er vaak zaken fout in de stemprocedure. Bij de vorige verkiezingen kostte dit GroenLinks een zetel in de Eerste Kamer.

Volg hier ons liveblog over de Eerste Kamerverkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden