Column

Waarom heeft bijna niemand tot nu toe werkelijk geluisterd naar de mensen die hun mond opentrokken?

Hoe kan het eigenlijk dat de affaire-Harvey Weinstein zulk groot nieuws is?

Weinstein en vrouwen die zich tot nu toe over hem hebben uitgesproken Beeld afp
Weinstein en vrouwen die zich tot nu toe over hem hebben uitgesprokenBeeld afp

Had zangeres Courtney Love nog tips voor jonge meisjes die het 'willen maken' in Hollywood, vroeg iemand haar op de rode loper. Love keek om zich heen, zei dat ze waarschijnlijk in de problemen zou komen wegens smaad en stelde vervolgens ferm: 'Als je door Harvey Weinstein wordt uitgenodigd voor een privéfeestje in het Four Seasons-hotel, ga er dan niet naartoe.'

Dat was in 2005.

Typisch weer een filmpje dat bewijst dat iedereen het al jaren wist van Hollywoodbaas Weinstein, dat hij jonge actrices of medewerkers seksueel intimideerde of erger. Afgelopen week kwam het ene na het andere weerzinwekkende verhaal naar buiten. En er zijn meer daders, dit is maar het topje van de ijsberg, waarschuwden actrices als Emma Thompson in Newsnight of Sarah Polley in een ijzersterk stuk in The New York Times. 'Ik kan er zo drie noemen', schreef een anonieme Golden Globewinnende actrice in The Guardian. 'En dat zijn alleen degenen die ik ken.'

Waarom vrouwen en betrokkenen hun mond hielden, werd vaak gevraagd. Macht, schaamte, geen persoonlijke ervaringen, het idee dat het normaal was: de antwoorden zijn relevant omdat ze de seksistische mechanismen van de filmindustrie blootleggen.

Wisten we dat nog niet? Begraven in de gestage stroom aan showbizznieuwtjes viel namelijk vaker wat opmerkelijks te horen of te lezen. Rose McGowan had al eens verteld dat ze door een machtige man in Hollywood was verkracht (dat bleek dus Weinstein). Roman Polanski werd afgelopen zomer door een vierde actrice beschuldigd van aanranding of verkrachting. Casey Affleck schikte met twee vrouwen die hem van seksuele intimidatie beschuldigden. Actrices als Megan Fox, Gwyneth Palthrow, Helen Mirren, Susan Sarandon en Alison Brie vertelden over seksuele intimidatie. Charlize Theron trof ooit een regisseur 'in Hugh Hefner-pyjama' tijdens een zogenaamde casting. Thandie Newton vertelde in 2013 aan CNN hoe zij op haar 18de gevraagd werd haar benen wijd te doen tijdens een casting en zichzelf te bestasten - de tape liet de regisseur in kwestie zien op feestjes. Meestal, benadrukten de vrouwen, waren het hooggeplaatste figuren binnen Hollywood.

Geen namen, dus vage roddels? Of moet je het omdraaien: het kan geen persoonlijke afrekening zijn, dus waarom zouden de actrices liegen?

Al die verhalen bij elkaar opgeteld lieten in elk geval al lang een ontluisterend beeld zien. Ja, er waren veel mensen die hun mond hielden - en houden - over machtsmisbruik en seksschandalen in Hollywood. Maar er waren er genoeg die hun mond wel opentrokken. Misschien is het ook goed eens te vragen waarom bijna niemand daar tot nu toe werkelijk naar heeft geluisterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden