Waarom hebben wij geen prijs ?

'En de winnaar is ....', de presentator frunnikt onhandig aan een enveloppe, vouwt een papier open en annonceert met opgewonden stem een naam....

Tijdens het NOCNSF-gala loopt een bridger een beetje met de ziel onder zijn arm. Natuurlijk prikt hij graag een vorkje mee van de overvloedige dis en drinkt met plezier een glaasje. Het is genieten van de muzikale show rondom de verkiezing van sportman, -vrouw en -ploeg van 2000. Enig gevoel van afgunst is echter nauwelijks te onderdrukken. Geen nominatie voor het vrouwen-bridgeteam dat de wereldtitel veroverde, het komt niet onverwacht. Dat dit fantastische resultaat - de hoogste eer in de grootste denksport op de wereld - in het jaaroverzicht niet eens een eervolle vermelding krijgt, is teleurstellend.

Het sportgala in de Rai zet je wel aan het denken. Waarom geen trofee voor de bridger, het bridgepaar en bridgeteam van het jaar? Een idee borrelt naar boven. Eind december 2001 reikt een bridgende acteur of minister de trofee uit voor de meest in het oog vallende prestatie! Bridgend Nederland hijst zich in het goede pak, en eert zijn topspelers. (Sponsors kunnen zich melden bij de bridgemedewerker van de Volkskrant).

Hoe zou de lijst van nominaties voor 2000 eruit zien? 1: Het Nederlandse vrouwen-team dat in januari op Bermuda wereldkampioen werd. 2: Het viertal van 't Onstein won zowel de Meesterklasse als het open-viertallenkampioenschap. 3: De junioren veroverden voor het eerst in veertien jaar een medaille, de zilveren, bij het EK voor landenteams.

De jury gaat in conclaaf. De vrouwen hebben zich voor eeuwig verzekerd van een gouden uitstraling; de Onsteiners veegden op imponerende wijze de vloer aan met de nationale concurrentie; een ijzersterk optreden van de junioren in Turkije is de aankondiging en verzekering van een voorspoedige toekomst voor het Nederlandse topbridge.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De eenmans-jury hakt de knoop door. Het kunstwerk, bijvoorbeeld genoemd naar de eerste Nederlandse wereldkampioenen (Slavenburg/Kreijns in Amsterdam, 1966), gaat naar het juniorenteam dat zich met de tweede plaats bij het EK kwalificeerde voor het WK- 2001 in Rio de Janeiro. (over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd). Volgende week de bridger, het boek en het spel van 2000.

Het spannendste moment van het jaar ontstond tijdens spel 128, het laatste spel, van de WK-finale tussen Nederland en de VS. De Nederlandse vrouwen leidden met het miniscule verschil van een halve imp (249.75-249.25), de decimalen achter de komma als gevolg van tijdstraffen. Wist Jet Pasman in diagram 1 dat de wereldtitel aan het griezelig dunne draadje van een enkele overslag hing?

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- 3* pas 3SA

pas pas pas --

Op beide tafels een identiek biedverloop. Marijke van der Pas, west, moest uitkomen. Koos zij voor schoppen, dan namen oost-west drie slagen op en scoorde de VS plus 630. Van der Pas koos voor de langste kleur, harten. De Amerikaanse leider ging elf of dertien slagen maken. Zuid nam *H met het aas, incasseerde ook *V en *A en speelde vervolgens zeven keer klaveren. Noch oost noch west gooiden ooit een ruiten weg hetgeen de leider deed afzien van de snit op *V voor elf slagen en 660.

De kibitzers en oranje-fans keken sidderend van spanning toe naar de ontwikkelingen op de andere tafel waar Jet Pasman voor Nederland 3SA ging spelen. Een schoppenuitkomst voor 630, één imp voor de VS en de titel? De Amerikanse west legde een harten op tafel, een zucht van opluchting. Ook Pasman nam de snit op *V niet: 660 en geen swing, Nederland wereldkampioen.

Junior Bas Drijver maakte in 2000 een stormachtige ontwikkeling door. De succesvolle aanpak in diagram 2 weerhield hem niet van een portie zelfkritiek.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

2* 3* pas 4*

pas pas pas --

West kwam uit met *H voor de secce aas en de leider, Drijver, speelde schoppen naar de heer om *B voor te spelen; west dekte met de vrouw, *H en het aas in oost die harten doorspeelde, getroefd in de dummy. Met *A trok de leider nog een keer troef. Het vallen van *V was goed nieuws. Overgestoken naar *H om de laatste harten uit zuid te troeven. Naar *10 om met *10 de laatste troef op te halen. Elf slagen waren een feit. Zuid speelde *10 en ruiten naar de negen. Oost had *8 en *VB over zodat er een klaverenslag verloren ging.

Een prima 650, en toch een ontevreden junior. 'Nadat ik de laatste harten heb getroefd moet ik natuurlijk *A deblokkeren. Dan naar *10 en twee keer troef. Oost komt met *83 en *V onherroepelijk in dwang en ik maak twaalf slagen, stom!'.

De bizarre gebeurtenissen in diagram 3 bij het EK voor aspiranten (onder de twintig jaar) bracht bij velen een meewarige glimlach om de lippen.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 3* pas

3SA pas pas pas

West probeerde met een bluf-3SA noord-zuid uit een mogelijke kwetsbare manche te drukken. Bijna juist, 4* gaat één down. Noord kwam uit met *A en vervolgde met *H. Wat er met het signaleren van noord-zuid verkeerd ging zal voor altijd onduidelijk blijven. Feit is dat noord daarna *A produceerde en vervolgens *V op tafel legde. Een vreemde reeks kaarten, waarvan niemand de bedoeling begreep. Toch was nog altijd niets verloren voor noord-zuid. De leider had niet meer dan acht slagen. Waarschijnlijk was zuid door het spelen van noord dermate verward dat de zes klaverenslagen die daarna volgden de uitwerking van een mokerslag hadden. Zuid gooide *H en *B af! Waarna de aangenaam verraste leider met *1095 de laatste drie slagen maakte:plus 430 in oost-west.

west noord oost zuid

-- -- pas pas

1* 1* 2* dbl

pas 3* pas 3SA

pas pas pas --

De Nederlandse aspirant Richard Ritmeijer, zuid, zag zich geconfronteerd met een biedverloop waarin de *HB op de tocht leken te zitten. Slecht voor de harten- of schoppenmanche maar wel geschikt voor SA. De kansloze 4*/4* aldus vermeden, maar hoe zat het met 3SA?

West kwam uit met ruiten voor *B van zuid. Schoppen naar *B, *A en een derde schoppen voor *H van west. Deze schatte het dwingende klaverensignaal (*9) van oost niet op de juiste waarde en ging onverdroten verder met het ontwikkelen van de ruiten. Na *A en ruiten voor *H van zuid nam de leider negen slagen en plus 600 mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden