Waarom hebben baby's een bolle buik?

Baby's en ook kinderen van een jaar of 1 vertonen een opmerkelijke gelijkenis met sommige mannen van een zekere leeftijd. Ze beschikken over een bolle vooruitstekende buik, die lijkt te detoneren met een verder rank postuur. Geen vet-rolletje te zien overigens. De buik blubbert niet, hij is strak en voelt stevig aan. De vraag is dus: waar komt dat ronde buikje vandaan? Van het kind, niet van de man, welteverstaan.

Beeld Thinkstock

'Baby's hebben nog geen getrainde buikspieren', zegt Karin Keijser, jeugdarts bij organisatie voor jeugdgezondheidszorg Jong Florence in Den Haag. 'De spanning van de buikspieren is zo laag dat je het bij jonge baby's zelfs kunt zien als hun maag net gevuld is met melk.'

Keijser krijgt als arts op een consultatiebureau geregeld vragen van ouders over de buik van hun kind. 'Vooral de eerste maanden kan het buikje behoorlijk uitpuilen. Dat is niets om je zorgen over te maken. Pas als een kind zich gaat omdraaien en de benen gaat optillen, begint het de buikspieren te trainen.'

Bij iets oudere kinderen die al kunnen lopen zie je ook nog wel-eens een buikje en een holle rug, ook dat is normaal. 'Het skelet is nog aan het groeien, kinderen slanken in de eerste levensjaren af en krijgen een rechtere lichaamshouding', zegt Keijser.

Onderhuids vetweefsel

Kortom: zo ziet een klein kinderlichaam er nu eenmaal uit. 'De ontwikkeling van de lichaamsbouw van de mens is een volledig automatische regeling', zegt hoogleraar neonatologie Harrie Lafeber van het VUmc in Amsterdam. Via een complex samenspel van hormonen en andere groeifactoren veranderen we van kleine liggende wezens met weinig spiermassa en een relatief groot hoofd naar rechtop-lopers. 'In het eerste levensjaar bouwt een peuter veel onderhuids vetweefsel op', zegt Lafeber. 'Voor een kinderarts is het op die leeftijd ook best moeilijk om een infuus in te brengen, bijvoorbeeld.'

Zodra een kleuter rechtop gaat lopen veranderen de krachten op de buikspieren verder en wordt de buik optisch steeds minder bol en slap. Het kan wel tot een jaar of drie duren voor de vooruitstekende buik verdwijnt.

Als ouder heb je ook een rol in het trainen van de buikspieren van je kind, zegt Keijser. Niet dat je een kind letterlijk moet trainen. Maar het advies luidt wel: geef het zo veel mogelijk bewegingsvrijheid.

'Soms zijn mensen geneigd hun kind veel in een maxicosi te zetten, of een wipstoel. In zo'n zittende houding doet het kind eigenlijk niets. Uit een recente studie blijkt dat een uur per dag in een maxicosi de kans op overgewicht al vergroot. Zeker in combinatie met te veel melk. Dat is ook mijn ervaring.'

En wees niet te voorzichtig. Juist de door ouders soms gevreesde buikligging - die in verband wordt gebracht met wiegendood - is cruciaal voor de buikspieren van de trainende baby. Dat kan ook gewoon als de baby wakker is.

Ook een vraag voor deze rubriek?

Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden