Waarom heb ik meer boetes met mijn nieuwe auto?

Ik rij al vele jaren auto en let op dat ik de maximumsnelheid redelijk in de gaten hou. Met mijn nieuwe auto heb ik ineens meer verkeersboetes, terwijl ik die vroeger nauwelijks had. Waar ligt dat aan?

null Beeld null

Ongeveer 40 procent van de verkeersboetes worden gegeven aan automobilisten die minder dan 5 kilometer per uur te hard hebben gereden. Dus als u net ietsje harder rijdt in uw nieuwe auto, is de kans groot dat u net de grens overschrijdt waarmee u ineens strafbaar bent.

U heeft het niet eens in de gaten. De snelheidsmeter in een oudere auto is soms trager afgesteld. U dacht dat u 125 kilometer per uur reed, maar de werkelijke snelheid was dan 120 of nog minder.

Nieuwe auto's meten beter. Dat geldt vooral als u bij het rijden uitgaat van de snelheid op basis van de tomtom. Navigatiesystemen meten de snelheidaan de hand van gps, het global positioning system dat in verbinding staat met een satelliet om de aarde. Die zijn helemaal nauwkeurig, vooral buiten de bebouwde kom.

Ik denk dat u vroeger op tijd snelheid minderde als uw snelheidsmeter de 130 kilometer per uur naderde en daardoor nooit te hard reed. U reed in werkelijkheid namelijk ongeveer een paar kilometer per uur langzamer. Dat verschilt per auto.

Nu rijdt u nog hetzelfde als vroeger, alleen is de snelheidsmeter of de navigatie scherper afgesteld. De flitspalen en de trajectcontroles van de politie zijn nu ook heel nauwkeurig, omdat het digitale apparatuur is.

Verder is het handig om de precieze snelheidsregels te kennen. Bij snelheden tot 100 km per uur is 6 kilometer te hard nog toegestaan. Dat komt door een meetcorrectie van 3 kilometer en het feit dat de eerste 3 kilometer te hard rijden onbestraft blijft. Wie op een weg met maximaal 80 kilometer per uur de snelheid aantikt van 87, rijdt dus 1 kilometer te hard. Hij krijgt een boete voor 4 kilometer te hard rijden.

Bij limieten van 100 en 120 kilometer is de meetcorrectie 4 kilometer per uur en ook hier blijft de eerste 3 kilometer onbestraft. U krijgt dus een boete vanaf 8 kilometer te hard. Bij een limiet van 130 kilometer geldt wel een meetcorrectie (5 kilometer), maar ís er geen vergiffenis meer voor een kleine overschrijding. U krijgt dus al een bon bij 136 kilometer per uur.

Op internet staat een kaart van Nederland met maximumsnelheden van alle autowegen. Google de woorden maximumsnelheid en wegenkaart en de site van het CJIB geeft een overzicht van de flitspalen en trajectcontroles die veel boetes opleveren, zie www.cjib.nl/cijfers-over-boetes. De beste tip is kalmer rijden, ook al rijdt die nieuwe auto nog zo lekker.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden