Commentaar

'Waarom geen militair ingrijpen in Syrië?'

Militair ingrijpen in Syrië is onverantwoordelijk. Het kan een kettingreactie losmaken met rampzalige gevolgen.

Een tank van het Syrische leger in de stad Homs. Beeld afp
Een tank van het Syrische leger in de stad Homs.Beeld afp

Waarom grijpt de internationale gemeenschap niet in om een einde te maken aan het geweld in Syrië, zoals in Libië met succes is gebeurd? Het is een gerechtvaardigde vraag nu blijkt dat het regime van president Bashar Assad steeds meedogenlozer te keer gaat tegen zijn eigen burgers.

Uit moreel oogpunt is het antwoord op die vraag duidelijk: uiteraard hebben de Syriërs net als de Libiërs recht op bescherming, zeker nu het wrede optreden van Assads troepen de wandaden van de Libische leider Moammar Kadhafi misschien wel overtreft. Maar ingrijpen zou zonder de toestemming van de Verenigde Naties moeten gebeuren, omdat Rusland en China als leden van de Veiligheidsraad hun veto zullen uitspreken over iedere vorm van militaire interventie. Zij hebben hun lesje geleerd na Libië: wat begon met een VN-mandaat om de Libische bevolking te beschermen eindigde in het omverwerpen van het Kadhafiregime.

Daarbij komt dat er naast de morele verplichting tegenover de Syrische bevolking ook een andere verantwoordelijkheid bestaat. Wie ingrijpt, moet er zeker van zijn dat interventie de situatie niet nog slechter maakt dan die al is, en dat is nu juist zeer twijfelachtig.

Syrië is een veel gecompliceerder geval dan Libië, waar het conflict beperkt bleef tot Libië zelf. Ingrijpen in Syrië zou echter een kettingreactie kunnen losmaken: het land is diep verwikkeld in Libanon, Assad kan rekenen op de steun van Iran en dan is er natuurlijk nog Israël, waarmee Syrië formeel nog steeds in oorlog verkeert.

Hoe pijnlijk het ook is, militair ingrijpen in Syrië is onverantwoordelijk. Niemand wil de lont in het kruitvat steken met het risico dat heel het Midden-Oosten ontploft.

Bert Lanting is redacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden