Volkskrant Avond15 mei 2018

Waarom Gazanen zich in de Israëlische vuurlinie wagen | De bezitloze economie rukt op

Goedenavond. Waarom wagen Gazanen zich in de vuurlinie, in de wetenschap dat Israël er alles aan zou doen om te voorkomen dat ook maar iemand de grens zou oversteken? En zonder enig tastbaar resultaat? Lees hier onze reportage uit Gaza. Verder in de Volkskrant Avond: in haar dagboek noteerde Anne Frank af en toe ‘schunnige moppen’. Nu, ruim 73 jaar na haar dood, zijn die moppen wereldnieuws. En de bezitloze economie rukt op: alles kun je leasen, wel zo makkelijk.

Palestijnen rouwen bij het lichaam van een man die werd gedood bij de grens tussen Gaza en Israël. Beeld AFP
Palestijnen rouwen bij het lichaam van een man die werd gedood bij de grens tussen Gaza en Israël.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

VN: Israël heeft geen enkele reden om met scherp te schieten op ongewapende Palestijnen
Het VN-mensenrechtenbureau en diverse landen hebben dinsdag het gebruik van scherpe munitie tegen Palestijnse betogers in Gaza fel veroordeeld. Israël en de Palestijnen zetten zich schrap voor een nieuwe geweldsgolf vanwege het 70-jarig bestaan dinsdag van Israël. De Palestijnen gingen in staking uit protest tegen de dood van zestig demonstranten een dag eerder in Gaza.

Schrijver Tom Wolfe (1931-2018): 'Ik ben nog altijd ijdel'
De Amerikaanse schrijver en journalist Tom Wolfe is maandag op 87-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York overleden. Dat heeft zijn agent dinsdag bekendgemaakt. Wolfe werd wereldberoemd door onder meer de roman The Bonfire of the Vanities, in het Nederlands uitgebracht als Het vreugdevuur der ijdelheden. In januari 2013 interviewde Steffie Kouters de toen 81-jarige schrijver over zijn boek Back to Blood.

Tom Wolfe. Beeld AP
Tom Wolfe.Beeld AP

Een schunnige mop van Anne Frank is hoe dan ook wereldnieuws
Anne Frank plakte twee pagina's in haar dagboek af. Nu zijn ze alsnog wereldkundig gemaakt.

Amsterdamse kunsthandelaar ontdekt onbekende Rembrandt
Voor het eerst in ruim veertig jaar zou een volledig onbekend schilderij van Rembrandt zijn ontdekt. De Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six kocht het werk anderhalf jaar geleden op een veiling bij Christie’s in Londen. Portret van een jonge man werd toen toegeschreven aan ‘een schilder uit de omgeving van Rembrandt’.

Portret van een jongeman - Rembrandt- met lijst. Beeld Foto René Gerritsen/ Collectie Jan Six
Portret van een jongeman - Rembrandt- met lijst.Beeld Foto René Gerritsen/ Collectie Jan Six

Video van de dag

Volkskok Pay-Uun Hiu kan niet zonder haar geliefde gietijzeren wokpan. Die is weliswaar loodzwaar maar doet, eenmaal goed heet, alles wat ze wil. Vandaag maakt ze er een miegerecht mee, boordevol groenten.

Vanavond op tv

In april 2014 werden 276 Nigeriaanse schoolmeisjes door Boko Haram ontvoerd. Vier jaar later zijn, ondanks de ­wereldwijde campagne en politieke druk, nog lang niet alle meisjes ­bevrijd. Over hen ziet u de documentaire Nigeria’s Stolen Daughters (BBC 2, 22.00 uur). Bevalt het tv-aanbod niet? Kijk dan naar End Game op Netflix: een nog geen drie kwartier durende documentaire over sterven die zowel nietsontziend als hoopgevend is (2018).

Morgen in de krant

Volkert van der G.: ‘De fouten van de reclassering worden constant op mijn bordje gelegd’
Krijgt Volkert van der G. de scheiding waar hij al zo lang naar verlangt? Of blijven de reclassering en de moordenaar van Pim Fortuyn nog langer met elkaar verbonden in een huwelijk dat zich kenmerkt door achterdocht en onwil? Over die vragen moet de Haagse rechtbank zich buigen.

'Niemand kan verwachten dat we zo verder leven in Gaza'
Zestig doden binnen 24 uur tijdens de demonstraties om het ‘recht op terugkeer’ naar het voormalige Palestina te eisen. Waarom waagden jongeren en ouderen, mannen en vrouwen zich in de vuurlinie, in de wetenschap dat Israël er alles aan zou doen om te voorkomen dat ook maar iemand de grens zou oversteken?

Palestijnen dragen een gewonde protestant weg van de vuurlinie. Beeld AFP
Palestijnen dragen een gewonde protestant weg van de vuurlinie.Beeld AFP

Ronan Farrow: wat maakte hem de juiste persoon om wereldwijd op te staan tegen seksueel geweld jegens vrouwen?
Ronan Farrow is de journalist die na een jaar spitten de primeurs had die Harvey Weinstein ten val brachten. Hij is tevens de zoon van Mia Farrow en Frank Sinatra (of Woody Allen). Houdt het één met het ander verband? V denkt van wel.

Ronan Farrow. Beeld ANP
Ronan Farrow.Beeld ANP

De bezitloze economie rukt op: alles kun je leasen, wel zo makkelijk
Waarom nog tegen de aanschaf van een relatief dure wasmachine aanhikken als je zo’n apparaat ook kunt leasen? Vooral onder twintigers rukt de bezitloze economie op.

Van Rutte II naar Rutte III: op het binnenhof liggen de begrippen 'vriend' en 'vijand' dichter bij elkaar dan je denkt
De bewindslieden van Rutte II kijken nog altijd weemoedig terug op de vijf jaar van innige samenwerking tussen VVD en PvdA. De huidige coalitieleiders willen juist alles anders doen, blijkt uit een nieuw boek. Maar lukt dat ook?

Lodewijk Asscher (PVDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de informele Europese top. Beeld ANP
Lodewijk Asscher (PVDA) en Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de informele Europese top.Beeld ANP

Met het woord ‘poep’ zou Aaf de kinderen wel het huis uit krijgen
De kinderen van Aaf zijn het huis niet uit te branden. Naarstig op zoek naar uitjes waarop het woord ‘pizza’ of 'Efteling’ van toepassing zou kunnen zijn, stuitte ze op de Tour de Poep van Micropia. Poep, dat zou ze wel trekken. Doodeng en woest fascinerend, zo’n poeptour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden