Waarom gaat het niet goed tussen Pakistan en de VS?

Vandaag liet Pakistan weten dat de Amerikaanse speciale gezant voor Pakistan en Afghanistan Marc Grossman even niet welkom is. Dat is een belangrijk diplomatiek signaal dat er iets goed mis zit in de betrekkingen tussen de twee landen.

De Pakistaanse premier Yusuf Raza Gilani. Beeld afp

'Ambassadeur Grossman heeft gevraagd of hij Pakistan kan bezoeken, waarop wij lieten weten dat het op dit moment niet mogelijk is', aldus een woordvoerder van de Pakistaanse regering vandaag.

De relatie tussen Islamabad en Washington is de afgelopen tijd sterk verslechterd. In mei vorig jaar doodden Amerikaanse commando's in Pakistan terroristenleider Osama bin Laden, zonder dat Islamabad van tevoren over de operatie was geïnformeerd. Daar was de regering noch de legerleiding in Pakistan heel blij mee. En eind november kwamen bij een NAVO-operatie vanuit Afghanistan ook nog eens 24 Pakistaanse militairen om het leven.

Na dat incident stopte Amerika tijdelijk met de (onbemande) vluchten boven Pakistan waarbij gericht jacht wordt gemaakt op terroristen die zich in het land bevinden. Vorige week bleek echter dat Washington weer 'drones' naar Pakistan had gestuurd. Bij een raketaanval kwamen volgens Pakistan vier mensen om het leven. De hervatting van de vluchten lijkt niet bevordelijk voor de relatie tussen de twee landen.

Een goede band met Pakistan is nu met name belangrijk voor de Verenigde Staten vanwege de pogingen om vrede te stichten in buurland Afghanistan. In 2014 moeten alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan verdwenen zijn en de Amerikanen willen een stabiel land achterlaten. Daartoe lijkt een akkoord met de Taliban nodig. Dat kan vrijwel alleen met de hulp van de Pakistanen, die invloed kunnen uitoefenen op de Taliban. Bovendien bevinden zich veel strijders van de Taliban in Pakistan in het grensgebied met Afghanistan.

Memo
De weigering om Grossman te ontvangen kan ook een andere oorzaak hebben. De regering van premier Yusuf Raza Gilani in Islamabad is namelijk in een gevecht verwikkeld met de legertop. Vorige week liepen de spanningen hoog op, naar aanleiding van een anonieme memo waarin de regering de VS om hulp zou hebben gevraagd ter verhindering van een militaire staatsgreep. Het leger ziet die memo als een samenzwering tegen het leger.

Gilani verergerde het conflict onlangs door zijn minister van Defensie te ontslaan, een oud-generaal en vertrouweling van de legerleiding. Afgelopen zaterdag vond een verzoeningsgesprek plaats tussen Gilani en de legertop. Wellicht dat de Amerikanen de prijs van de verzoening moeten betalen en zodoende even niet welkom zijn in Islamabad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.