Waarom er twijfels zijn over doodsoorzaak Mitch Henriquez

Vanwege nieuw onderzoek naar de oorzaak van de dood van Mitch Henriquez is de strafzaak zeven maanden uitgesteld. Welke nieuwe feiten zijn er?

Elsbeth Stoker en Bart Dirks
Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken neer in het Zuiderpark Beeld anp
Deelnemers aan de stille tocht voor Mitch Henriquez leggen bloemen en spandoeken neer in het ZuiderparkBeeld anp

Waarom wordt de strafzaak uitgesteld?

De zaak over de dood van Mitch Henriquez, die in 2015 na zijn arrestatie overleed, zou donderdag beginnen. Dat is verschoven naar november. Het uitstel volgt op het uitkomen van een nieuw rapport over de mogelijke doodsoorzaak. Daarin trekt een deskundige een andere conclusie dan de forensisch patholoog. De rechtbank vraagt nu een derde deskundige om zich te buigen over de oorzaak van het overlijden van de 42-jarige Arubaan. De zaak zal pas tussen 13 en 24 november inhoudelijk worden behandeld.

Henriquez overleed op 27 juni 2015 na een arrestatie op een festival in Den Haag. Agenten gebruikten daarbij de nekklem. Een forensisch patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde na sectie vast dat er sprake was geweest van 'manuele wurging' en geweld op de hals. Ook een stomp op de neus kan de dood verklaren, omdat het slachtoffer daardoor moeilijk kon ademen.

Waarom wordt aan die doodsoorzaak getwijfeld?

Twee weken geleden kwamen de advocaten van de twee verdachte agenten met een contra-expertise van Kees Das, tot voor kort hoofd van de afdeling Forensische Geneeskunde bij de GGD Amsterdam. Forensisch artsen zijn onder meer gespecialiseerd in het schouwen van lijken van de buitenkant, forensisch pathologen zijn degenen die in lichamen snijden en ook intern onderzoek doen.

Das weerspreekt niet zozeer de algemene bevindingen van de NFI-patholoog, maar wel de conclusie. Hij baseert zich op het onderzoeksrapport van de patholoog. De 332 foto's die zij maakte tijdens de sectie heeft hij niet gezien. Deze foto's zitten niet standaard in het dossier. De rechtbank stelde die foto's donderdag ook aan Das beschikbaar.

De worsteling van 2,5 minuut tussen Henriquez en de agenten is volgens Das niet de oorzaak geweest van het overlijden, mogelijk wel een hartritmestoornis. Verwurging is haast uitgesloten, aldus de second opinion.

Mitch Henriquez. Beeld
Mitch Henriquez.Beeld

Hoe gaat de rechtbank om met de nieuwe informatie?

Inhoudelijk heeft de rechtbank niet gereageerd. 'De juiste oorzaak van de dood van de heer Henriquez vaststellen is heel belangrijk', zei de voorzitter van de rechtbank donderdag. 'De rechtbank zal moeten beoordelen of de handelingen van de agenten hebben geleid tot zijn dood. Als de doodsoorzaak in twijfel wordt getrokken, zoals nu gebeurt, dan moet er nader onderzoek komen.'

Rechters worden vaker geconfronteerd met zulke dilemma's. Soms lopen de oordelen van de deskundigen zeer uiteen. Zo oordeelde forensisch arts Kees Das in 2010 in de zaak van Horst C., een drugsverslaafde arrestant die omkwam nadat zes agenten hem in bedwang hadden gehouden, dat zijn dood niet het gevolg was van politiegeweld. Een andere deskundige zei juist dat de arrestantenbewaarders Horst C. hadden verstikt. Uiteindelijk sprak de rechter de zes verdachten vrij.

De rechtbank heeft daarom in de zaak-Henriquez Daan Botter, forensisch geneeskundige bij het NFI, gevraagd het rapport van Das te beoordelen. Hij mag het hele onderzoek bestuderen, inclusief de 332 foto's die zijn gemaakt tijdens de sectie. Daarnaast krijgt de NFI-patholoog die de sectie heeft verricht, de kans om te reageren op de second opinion.

Wat betekent het uitstel voor de nabestaanden en de agenten?

De familie van Henriquez vindt het uitstel pijnlijk, maar legt zich neer bij het extra onderzoek. De twee agenten hebben al voorwaardelijk strafontslag opgelegd gekregen van de Haagse korpschef Paul van Musscher. Dat is de hoogste straf in het tuchtrecht van de politie, die intern oordeelde dat de twee agenten disproportioneel geweld hebben gebruikt en onvoldoende zorg hebben verleend aan Henriquez. Ze doen nu bureauwerk en mogen niet met wapens de straat op zolang het strafproces nog loopt.

De nabestaanden van Mitch Henriquez praten in september 2016 met de pers. Beeld anp
De nabestaanden van Mitch Henriquez praten in september 2016 met de pers.Beeld anp

Meer over de zaak Henriquez

Drie agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden niet vervolgd.

Twijfel over dood Henriquez: 'niet nekklem, maar hartstilstand werd hem fataal.'

Twee agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez werden zwaar bedreigd. De identiteit van agenten 'DH01' en 'DH02' werd tijdens het proces geheim gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden