Waarom een zege van Le Pen niet ondenkbaar is

Sinds zondagavond gelooft vrijwel niemand meer dat Marine Le Pen de volgende president van Frankrijk zal zijn. Toch boekte ze een mooie uitslag: ze haalde 21,4 procent van de stemmen, tegenover 17,9 procent in 2012. Haar vader Jean-Marie stond in 2002 in de tweede ronde met 16,9 procent. Nog nooit stemden zoveel Fransen op het Front National: 7,6 miljoen, ruimschoots meer dan de 6,8 miljoen bij de regionale verkiezingen van 2015.

Marine Le Pen.Beeld afp

Niettemin voelde de uitslag als een tegenvaller. Bij de regionale verkiezingen van 2015 haalde het Front National 27,7 procent. In peilingen heeft Le Pen bijna 30 procent gehaald. Volgens een poll van zondag zal Macron de tweede ronde winnen met 62 tegen 38 procent. Toch is er een aantal redenen die een zege van Le Pen niet helemaal ondenkbaar maken.

Een front tegen de globalisering

'De 55 procent van het 'nee' tegen de Europese Grondwet in 2005 kan zich opnieuw vormen in het kader van een patriottisch front. Die meerderheid bestaat, zij kan zich achter Marine verzamelen', zei Le Pens campagneleider David Rachline. De tweede ronde tussen Macron en Le Pen is een zuivere keuze tussen globalisering en nationalisme. Le Pen zal proberen een nationalistische dynamiek te ontketenen, zoals ook gebeurde bij het referendum over de Brexit. Le Pen zal Macron aanvallen als de kandidaat van het geld en de globalisering.

Macron is kwetsbaar als ex-bankier

Macron is een 'puur product van het bankensysteem', zei Le Pen tijdens de campagne, hij probeert slechts 'de situatie van de grote multinationals en banken te verbeteren, ten koste van de belangen van de Fransen'. Dit antikapitalistische sentiment raakt een snaar bij veel Fransen. 'Bankier' is een diskwalificatie. Toch is deze strategie weinig kansrijk. Le Pen gebruikte haar ook in de campagne voor de eerste ronde en eindigde ruimschoots achter Macron. Bovendien: veel Fransen wijzen de globalisering af, maar dat betekent nog niet dat ze Le Pen vertrouwen.

Emmanuel Macron.Beeld afp

De kiezers van de verliezers blijven thuis

Volgens een peiling van Ifop-Fiducial krijgt Macron de meeste stemmen van de verliezers: 70 procent van Hamon, 50 procent van Mélenchon en 42 procent van Fillon. Het is uiteraard onzeker of deze kiezers op 7 mei daadwerkelijk naar de stembus gaan. Veel linkse kiezers hebben een hekel aan de liberale Macron, die 120 duizend banen van ambtenaren wil schrappen. Rechts vindt hem te vrijzinnig en te slap tegen de islam en het terrorisme. Als de kiezers van de verliezers massaal thuis blijven, nemen de kansen voor Le Pen toe.

Een schandaal

Volgens de campagne van Macron hebben Russische hackers geprobeerd hun kandidaat in diskrediet te brengen. De kans dat men belastende informatie vindt is niet zo groot meer, anders zou die waarschijnlijk allang zijn uitgelekt. Tenzij ze volgens een meesterplan pas toeslaan voor de tweede ronde.

Posters van presidentskandidaten Le Pen en Macron.Beeld afp

Een aanslag

Een grote aanslag als in november 2015 zou Le Pen de kans geven om Macron aan te vallen als een multiculturalist die veel te slap is tegen de islam en het terrorisme. Inlichtingendiensten houden rekening met zo'n aanslag rond de verkiezingen. In het verleden heeft Le Pen echter nooit van aanslagen geprofiteerd.

Lees verder

Gevestigde Franse politiek krijgt oorvijg van jewelste
Voor het eerst in de geschiedenis van de Vijfde Republiek halen de twee grote partijen van rechts en links de tweede ronde niet. De Fransen zullen in de tweede ronde moeten kiezen tussen globalisering en protectionisme, tussen de pro-Europese Macron en de nationalistische Le Pen. Macron is daarbij zwaar favoriet.

Lyon is het Frankrijk dat Macron voor ogen heeft

In Lyon, een jonge en moderne economie waar de inwoners zin hebben in deze eeuw, zien ze Emmanuel Macron (39) maar al te graag doorstoten naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Want dit is het Frankrijk dat Macron voor ogen heeft.

Verval in het diepe Frankrijk

De Franse geografie weerspiegelt de kloof tussen liberalen en protectionisten. De grote steden bloeien, la France profonde, het platteland, zakt steeds verder weg. Lees hier waarom het Franse platteland al lang geleden alle geloof in de politiek verloren heeft. Bekijk ook de fotoserie van het verval in la France profonde van Mike Roelofs.

Ineens is Macron de man die Le Pen moet stoppen
Alsof een rockster optreedt in het Palais des Sports, zo leek het begin februari toen Macron tijdens zijn campagne Lyon bezocht. Achtduizend mensen in een afgeladen zaal, vier- tot achtduizend mensen die buiten naar een groot videoscherm kijken. Emmanuel Macron is de nieuwe politieke superster.

In Le Luc leven de Fransman en de 'Arabier' niet samen
Scoort het Front National van Marine Le Pen in Noord-Frankrijk vooral op economische punten, in het Zuiden draait alles om behoud van de Franse identiteit. Geen beter voorbeeld dan het vrolijke stadje Le Luc, een bolwerk van gelukkige populisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden