Column

Waarom dwing je mij om deze domme thriller te kopen?

Beeld Thinkstock

Deze zomer begreep ik pas wat de term 'onverbiddelijke bestseller' eigenlijk betekent. Het betekent dat er een boek bestaat dat je in principe helemaal niet wilt lezen, maar dat je toch gaat lezen omdat het een onverbiddelijke bestseller is. Die zichzelf dus ook aan jou verkoopt.

Mijn stiefzoon kocht voor de vakantie het boek Het meisje in de trein en las dat in een paar dagen uit. Ik vaar blind op de meningen van mijn stiefkinderen, want zij weten alles beter omdat ze 14 zijn, maar ik dacht dat hij gewoon het eerste het beste boek uit het AKO-schap had gerukt, dus ik gaf er verder niet veel aandacht aan. Ik vond de titel ook zo generiek. Het meisje in de trein. Misschien was het zwaar afgeprijsd, dacht ik.

Maar we reisden door Frankrijk en in elke kiosk lag La fille du train. We reisden door Italië, en op elk strand lagen vrouwen La ragazza del treno te lezen. Het meisje, la fille en la ragazza drongen zich aan mij op.

'Wat is het eigenlijk voor boek?', vroeg ik mijn stiefzoon. 'Het is eng', zei hij. Daarmee was de kous af. Ik lees geen thrillers. Om twee redenen. Ten eerste zijn ze eng. Ten tweede ben je bij thrillers een heel boek aan het afrausen, alleen maar om tot de eindconclusie te komen: de butler heeft het gedaan. Of de huisarts. Of anders de fucking kraamhulp.

Het zat hem vooral in het enge, dat ik er niet aan wilde. Ik weet niet of u zich geestelijk heeft ontwikkeld sinds uw 4de levensjaar, maar ik moest halverwege Het meisje in de trein toch even aan mijn vriend vragen of hij onder het bed wilde kijken - of daar niet iemand lag. Want ik had iets gehoord. Ook mocht het licht op de gang 's avonds niet meer uit. Die dingen. Daar word je dan 40 voor.

Beeld Bruna

Want ik kocht Het meisje in de trein natuurlijk toch. Sterker nog, ik was een halve dag fanatiek bezig met wificodes en creditcards om het op een afgelegen Italiaanse berg op mijn e-reader te krijgen. Ik moest nu eindelijk weten wat iedereen las. Ik vond Het meisje in de trein ineens helemaal niet meer generiek klinken, maar juist ontzettend intrigerend.

Onverbiddelijke bestseller. Dat je bijna kwaad wordt op de schrijfster: waarom dwing je mij om deze domme thriller te kopen?

Ik heb het nu bijna uit - als u mij mailt wie het heeft gedaan, ben ik genoodzaakt u te vermoorden - en het was gewoon weer een thrillerervaring zoals alle thrillerervaringen: keihard afstevenen op de onthulling van de dader, zonder te letten op stijl of gruwelijke vertaalfouten. En dan opgelucht het boek terzijde gooien en 's nachts gewoon weer naar de wc kunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden