Update

Waarom duikt het Warum-bord overal op?

Te midden van de bloemenzee voor de Ridderhof in Alphen aan den Rijn staat een opvallend bord: 'Waarom? Warum?' Het houten bord met rode letters dook in bijna iedere nieuwsrubriek op, als symbool van het onbegrip over de daad van Tristan van der V. De maker plaatst zijn bordjes al jaren op plekken waar zich vreselijke dingen hebben voltrokken.

De Waarom-jongen bij zijn bord. © Hans Aarsman

De zeer oplettende kijker herkende het bord misschien al. Bij de ramp in Apeldoorn stond er ook al een bord met daarop 'Warum?' Ook van hout, met letters in dezelfde rode kleur en het herkenbare krullende vraagteken, dat op een omgekeerde 'S' lijkt.

De bordjesman
De man die de bordjes plaatst, Timo Tasche, is in Duitsland bekend als 'Der Schildermann' (de bordjesman). Op YouTube zijn verschillende filmpjes over hem te vinden. Al 7 jaar gaat hij naar plaatsen waar zich drama's hebben voltrokken om zijn bordjes te plaatsen, maar ook bij rechtszaken of demonstraties komt hij opdagen met zijn borden en een band om zijn hoofd.

Zo dook het bord in 2009 in Amstetten, Oostenrijk, op voor het huis waar Josef Fritzl in een kelder zijn dochter jarenlang opgesloten en verkracht had. Daar stonden ook twee andere borden bij: 'Schon wieder' en 'Wie kontte es dazu komen?' In Winnenden, waar een scholier in maart 2009 op een school 15 mensen doodschiet, poseert de maker van de borden met zijn bord met daarop 'Gott, wo warst du?' voor een grote groep cameraploegen en fotografen. Ook in Alphen aan de Rijn laat de man zichzelf fotograferen. Dit maal in kleermakerszit met kaarsen naast zijn bord.

Maar Tasche houdt het niet bij Europa alleen. Vorige maand liet de bordjesman zich nog filmen bij de Libische grens, waar hij samen met iemand een kartonnen bord met de tekst 'Stap op, Kadhafi' vasthield.

Aarsman
Fotodetective van de Volkskrant Hans Aarsman kreeg Tasche in 2009 in het vizier. Hem viel het voor het eerst op in Darry, Noord-Duitsland, waar een vrouw haar kinderen had omgebracht. Daar stond het bord, tussen de bloemen, kaarsjes en knuffels die geschokten bij de plek des onheil hadden gezet. De volgende dag had hij het bord naar een beter plekje weten te manoeuvreren, pal naast de deur van het huis.

Tasche zegt zelf in een televisiereportage de overtuiging te hebben dat er 'wat veranderen moet'. 'Ik begrijp niet dat er maar zo weinig mensen betrokken zijn.' Aarsman denkt echter dat het de man om aandacht te doen is. 'Zijn missie is niet het beantwoorden van de vraag: 'warum' heeft dit drama zich voltrokken, maar het krijgen van aandacht', zegt Aarsman. 'Net als de seriemoordende scholier uit Winnenden zal ook hij het gevoel kennen dat de wereld hem niet ziet staan. Maar hij heeft er iets op gevonden, een minder gewelddadige manier om de aandacht op zich te vestigen.'

De jongen poseert met zijn bord voor een groep fotografen en cameramannen bij de school in Winnenden. © AFP
Het Waarom-bord in Alphen.Beeld anp
Het Waarom-bord in Apeldoorn © ANP
Het bord in Duisburg © AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden