Column

'Waarom doet Westen er niet alles aan om internet Iran toegankelijk te houden?'

Social media maken het Iraanse regime dusdanig zenuwachtig, dat het teruggrijpt op methodes die lange tijd waren gestaakt: het oppakken van familieleden van tegenstanders, schrijft Ferdows Kazemi.

Een man in Duitsland volgt nieuws via Flickr over Iran. Beeld EPA
Een man in Duitsland volgt nieuws via Flickr over Iran.Beeld EPA

Achtervolgingen, martelingen en executies van tegenstanders zijn niets nieuws in Iran; dat doet de Iraanse regering al ruim drie decennia lang. Aanvankelijk waren zelfs familieleden van tegenstanders het doelwit van het islamitische regime. Maar de afgelopen twee decennia richtten ayatollahs zich weer alleen op hun directe tegenstanders en lieten ze de families van betrokkenen met rust. Dit omdat ze geen vijanden wilden maken van brave burgers.

Die strategie lijken ze echter aangepast te hebben. Onlangs hebben ze de vader van een jonge activist in Nederland opgepakt die via zijn Facebookpagina een poging deed om de religieuze dogma's en het bijgeloof in Iran te bestrijden. Toen ik een van de filmpjes van de activist bekeek, liepen me de rillingen over de rug. Voor minder dan dit is ooit een Iraanse zanger/cabaretier (die ook in het filmpje voorkomt) op brute wijze vermoord in Duitsland door de aanhangers van de Iraanse regering.

De reden dat ayatollahs familieleden doorgaans met rust laten, maar de vader van deze jonge man niet, is heel simpel. Tot kort geleden konden tegenstanders van het Iraanse regime maar moeilijk de Iraanse bevolking bereiken. Daarom konden ze slechts een geringe bijdrage leveren aan de bewustwording van jongeren in Iran, zelfs wanneer ze actief bleven in ballingschap.

De moderne media hebben daar een enorme verandering ingebracht. Facebook is de nieuwe ontmoetingsplaats geworden van Iraanse jongeren. Hun beweging heeft zich van de straten verplaatst naar hun pc's. De Iraanse machthebbers beschouwen sociale media terecht als sluipmoordenaars die hun regime de das om kunnen doen, en ze doen er alles aan om de invloed ervan te blokkeren of anders te beperken. Het regime kan onmogelijk deze jonge activist in Nederland dwingen om zijn Facebookpagina te wissen, maar het kan hem wel intimideren door zijn familie onder druk te zetten in Iran. Daarom grijpt het terug op oude methodes.

U ziet dat de rol van internet groot genoeg is in onderdrukt Iran om de autoriteiten op zijn minst zenuwachtig te krijgen. En het verbaast mij dat het westen deze rol onderschat, door sancties op te leggen die de toegankelijkheid van internet in Iran kunnen bemoeilijken. Iran heeft een fundamentele culturele verandering nodig onder de oudere bevolking. Hoe meer contact met de buitenwereld, hoe dichterbij die verandering. En de enige media die op dit moment het contact mogelijk maken, zijn de sociale media.

Iraniërs in ballingschap doen er alles aan om de beweging in Iran via deze media te stimuleren. Als het westen er ook alles aan doet om internet in Iran toegankelijk te houden, gaan we een hoopvolle toekomst voor Iran tegemoet. Stop dan sancties die niet de regering, maar de bevolking raken.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden