Waarom doet mijn broertje zo weinig thuis?

Toen ik 12 was, deed ik al veel in huis omdat ik dat graag voor mijn moeder deed. Nu mijn broertje 12 is, hoeft hij zó ontzettend weinig te doen dat zelfs mijn vrienden er wat van zeggen....

Niet goed

Dat je broertje niks doet is niet goed. Het kan komen doordat je ouders en je broertje denken dat de vrouwen in huis alles doen, omdat dat vroeger zo was. Ik ben 11 jaar en ik doe ook niet veel in het huishouden. Dat is omdat het me nooit wordt gevraagd. Misschien moeten je ouders en jij eens praten over het feit dat jij alles doet. En dan tot de conclusie komen dat je broertje ook eens de handen uit de mouwen steekt. Door je brief heb ik ook nagedacht en heb ik me voorgenomen meer te gaan helpen. Veel succes verder.

Tijd nodig

Wat toevallig, Madelène! Ik heb precies hetzelfde probleem. Mijn broertje gaat volgend jaar ook naar de middelbare school en als ik iets zeg van zijn luie gedrag, krijg ik op mijn kop van mijn moeder en stiefvader. Probeer er eens over te praten met je broertje of met je moeder. Dit heb ik ook gedaan, en het werkte goed. Waarschijnlijk heeft jouw broertje moeite om te wennen aan het feit dat hij met zijn 12 jaar ook moet helpen in het huishouden. Streef niet naar direct resultaat, hij heeft tijd nodig om te accepteren dat hij geen kleuter meer is.

Ouderwets

Het is nogal ouderwets. Zelfs vroeger al moest mijn broertje van 12 meehelpen. Variërend van afwassen tot kolen scheppen op een koude, donkere veranda. Bedenk maar dat jij later degene bent die zich goed zal kunnen redden, voor anderen kunt zorgen en zelfdiscipline heeft. Dus als je (stief)ouders een kerel van je broertje willen maken, laten ze hem vaker alleen, leggen het tv-kijken aan banden en maken ze hem het gebruik van stofzuiger, vaatwasser, fornuis, oven en dergelijke duidelijk. Ook kan het geen kwaad hem te vertellen dat hij niet alleen op de wereld is. En natuurlijk moeten ze hun opvattingen of hun gemakzucht herzien. En je broertje zéker.

Zelf

Had je zelf maar niet zo veel moeten doen toen je 12 was. Doe ik ook niet.

Op kamers gaan

Inderdaad, een bekend probleem. Mijn broertje werd ook schandalig verwend en z’n moeder stond z’n schoenen nog te poetsen en z’n boterhammen te smeren toen-ie 28 was. De tol daarvoor heeft hij later moeten betalen. Jouw voordeel is dat je snel zelfstandig aan het worden bent en op jezelf kunt gaan wonen, omdat je je eigen huishouden kunt runnen. Mijn tip: ga zo snel mogelijk op kamers wonen en trek een lange neus naar je broertje en (stief)ouders. Hoe later iemand zelfstandig wordt, hoe meer hobbels er op zijn pad komen.

Staande ovatie

Herkenbaar! Ook al is het even geleden. Bij ons thuis kreeg mijn broertje bij wijze van spreken een staande ovatie als hij eens de afwas had gedaan. Als ik dat deed was dat ‘normaal’. Maar prijs je gelukkig dat jij bent zoals je bent en je ouders graag helpt (en anderen waarschijnlijk ook); het maakt je een mooi mens. Je broertje heeft er met zijn latere vrouw waarschijnlijk vaak ruzie over. Ik dank dan ook mijn schoonmoeder dat ze mijn man heeft geleerd ook mee te helpen in het huishouden. Dat zouden jouw ouders ook moeten doen, alvast voor hun toekomstige schoondochter.

Zelf initiatief nemen

Je bent 16, hebt laten blijken dat je vindt dat je broertje ook kan worden ingeschakeld, maar je loopt tegen je moeder en je vader aan. De oplossing is eenvoudig: zelf initiatief nemen. Bij het avondeten een keer aankondigen dat je nu eens niet met de vaat helpt. Motief: ‘Aan de handen van broerlief mankeert niets.’ Als er commentaar komt niet meer reageren en lekker na het eten tv gaan kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden