Waarom doet Iran dit?

Iran heeft in het geheim een extra kerncentrale nabij de heilige stad Qom gerealiseerd. Deze centrale heeft een dubbele betekenis gekregen, want in die grond ligt de heilige Masoemeh begraven, een directe nakomeling van de profeet Mohammed....

De westerse wereldleiders waren diep geschokt toen ze dit bericht vernamen. Ze hebben Iran meteen met harde woorden toegesproken en dreigden met nog zwaardere sancties.

Op het moment dat dit nieuws wereldkundig werd gemaakt, was president Ahmadinejad op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. Toen de journalisten hem vroegen wat deze nieuwe heimelijke kerncentrale mocht betekenen, zei hij laconiek: ‘De westerse leiders zullen gauw spijt krijgen van hun overhaaste reacties. We hebben nog niets gedaan, we zijn pas met de elektriciteitsbedrading bezig.’

Het was een antwoord dat nergens op sloeg en niemand begreep waar hij het over had.

Net terug in het vaderland liet de president de wereld voor de tweede keer schrikken: Iran had drie raketten afgeschoten. Het was een test, maar als nodig kunnen deze raketten Israël bereiken.

Waarom doet Iran dit? Uit arrogantie? Ongehoorzaamheid? Of is er iets anders aan de hand?

Er zit ongetwijfeld een groot deel aan arrogantie in, maar tegelijkertijd geeft deze actie een gevoel van veiligheid en stabiliteit aan haar inwoners.

De hele Arabische bevolking in het Midden-Oosten is blij met die ongehoorzaamheid van Iran. Ze lachen in hun vuisten. Zij, die hun eigen leiders als corrupte onderdanen van Amerika bestempelen, genieten van de politiek van de ayatollahs.

Het is een consequentie van de foute politiek van de westerse leiders in het Midden-Oosten van de afgelopen vijftig jaar. Deze heeft ertoe geleid dat Amerika niet meer in staat is te bepalen in het Midden-Oosten. Zelfs de Israëliërs hebben het begrepen, zij luisteren ook niet meer zonder meer naar Amerika. Iran heeft de handreiking van president Obama genegeerd en heeft geen enkel moment over de embargo’s gepiekerd.

Wat het Westen Iran niet wil geven, biedt China hun met beiden handen. In ongelooflijk korte tijd heeft dat land alle markten in Iran veroverd, alles is Made in China geworden.

Rusland vertrouwt net als Iran de Amerikaanse en West-Europese politiek niet. Poetin heeft achter de gordijnen een stevige band met de geestelijke leider van Iran. India onderhoudt bijzondere contacten met overbuurland Iran.

In de oosterse wereld wordt de politiek van Amerika in Irak, in Afghanistan, in Palestina en Pakistan als failliet beschouwd. Het Westen komt heel verward over in die landen. Iran had dit allang begrepen en is eerder dan alle anderen in actie gekomen.

Met China op de achtergrond, India binnen handbereik en Rusland aan hun zijde hebben de Iraniërs heimelijk een nieuwe kerncentrale gebouwd en tegelijkertijd drie raketten afgevuurd. Het is een duidelijk politiek symptoom van de opkomst van China als supermacht in de wereldpolitiek.

We mogen nog een kwart eeuw wachten, dan pas zullen we begrijpen waarom Iran niet naar het Westen heeft geluisterd en waarom het de uitgestoken hand van Obama heeft genegeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden