Waarom dienden elf landen geen klimaatplan in voor top Parijs?

195 landen,184 klimaatplannen op schrift; zo begon maandag de klimaattop in Parijs. Waarom hebben elf landen hun huiswerk niet gedaan? Het antwoord is voor een aantal vrij eenvoudig: rampspoed, andere dingen aan hun hoofd. Een voortslepende burgeroorlog in Syrië, bijkomen van een aardbeving in Nepal of een staat van anarchie in Libië na de val van dictator Khadaffi in 2011. Dat werk.

Russisch bombardement op, naar eigen zeggen, een olie-installatie van Islamitische Staat. Beeld ANP

Principiële bezwaren stonden andere landen in de weg hun duurzame plannen voor na 2020 te presentere. Zo gelooft Nicaragua niet dat het klimaatprobleem opgelost kan worden binnen het huidige kapitalistische systeem. Paul Oquist, een Amerikaan die is als adviseur Nicaragua vertegenwoordigt in Parijs, hekelt in diverse interviews de vrijblijvendheid van onder andere zijn geboorteland, dat niet-bindende klimaatafspraken nastreeft in Parijs.

Venezuela wijst de vinger dezelfde kant op. Voor het olierijke land is de bereidheid van de grootste vervuilers sinds de industriële revolutie hun uitstoot terug te dringen niet groot genoeg. Pas als duidelijk is wat de Westerse landen doen en hun 'historische verantwoordelijkheid' nemen, komt Venezuela over de brug met de eigen plannen.

Noord-Korea mag dan lid zijn van de VN-conventie tegen klimaatverandering, het land speelt geen actieve rol bij de onderhandelingen in Parijs. Het liet zich vooraf dan ook niet door de VN helpen bij het opstellen van een zogeheten INDC (Intended Nationally Determined Contributions), waarin staat wat landen zelf tegen de opwarming van de aarde willen doen en hoe ze dat denken te bereiken. Van de veertig landen die zich wel lieten helpen, wist alleen Oost-Timor de deadline niet te halen, zegt een betrokkene van VN tegen persbureau AP. Oezbekistan, Panama, St. Kitts en Nevis, en Tonga behoren tot de overige landen die geen INDC indienden.

Olie afkomstig uit Venezuela. Beeld reuters

Klimaatplannen zijn onvoldoende

De 184 klimaatplannen die er liggen, zijn tezamen niet genoeg om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden in 2100 vergeleken met het pre-industriële tijdperk - de onder wetenschappers (omstreden) 'veilige' grens. Ondanks dat de elf afwezige landen daar weinig aan kunnen veranderen, staat het milieu in sommige van deze landen wel zwaar onder druk. Vanwege de dominante olie-industrie in bijvoorbeeld Venezuela, maar ook door oorlog, waarschuwde vredesorganisatie PAX in oktober. Volgens de organisatie voltrekt zich in Syrië een milieuramp. Door bombardementen op fabrieken is er veel chemische vervuiling, ingestorte huizen zijn bezaaid met asbest en de lucht is zwaar vervuild van de rook die de primitieve olie-installaties van terreugroep Islamitische Staat produceren.

Tegen alle verwachtingen in kwam het door oorlog verdeelde Afghanistan wel met een plan. Het eilandje Niue in de Stille Oceaan leverde er als allerlaatste een in. De ruim duizend bewoners moeten in 2025 80 procent van hun elektriciteit uit duurzame energiebronnen krijgen, meldt AP. Om dat te bereiken willen ze wel hulp van de rijke landen.

Homs, Syrië. Beeld reuters
Homs, Syrië. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden