Column

Waarom de winkelstraat zal blijven

Eerst V&D, daarna Perry Sport. En daarvoor al een hoop winkels waarvan ik de namen alweer bijna was vergeten, omdat ze al eerder uit de winkelstraat waren verdwenen: La Ligna, Macintosh, Mexx, Schoenenreus, Siebel, Block. Het gaat slecht met de Nederlandse winkelstraat, lees je overal. Nog even en het is een gewone straat, want dan zijn de winkels verdwenen. Of niet, natuurlijk.

Bert Wagendorp
Exterieur van een vestiging van Perry Sport. Beeld anp
Exterieur van een vestiging van Perry Sport.Beeld anp

Volgens een stuk in NRC gaat het in België nog wel goed met de winkelstraat. Dat schijnt te komen doordat Belgen minder spullen bestellen via internet. Die worden bij je thuis bezorgd, en als je niet thuis bent bij de buren. Nederlanders vinden dat niet erg, maar Belgen willen niet dat de buurman weet dat je acht paar schoenen hebt besteld bij Zalando.

Zelf laat ik spullen ook nooit thuis bezorgen, maar bij een schoenmaker met een afhaalpunt. Ik voorzie dat er in de winkelstraten steeds meer afhaalpunten zullen komen en dat die zich, als het online-bestellen echt de hele retailmarkt heeft veroverd, zullen specialiseren. Dus dat je inktcartridges afhaalt bij het inktafhaalpunt en je schoenen bij het schoenenafhaalpunt. In het schoenenafhaalpunt kun je te bestellen schoenen in het echt zien en even passen. En zo zullen internet en winkelstraat versmelten.

Dat is geen originele visie op de toekomst, dat bestaat al. Neckermann heeft nu drie winkels en dat zullen er heel snel veel meer zijn, shops waar je bestelde spullen kunt afhalen of kunt omruilen. Dus Wehkamp kan niet achterblijven.

Als er iets nieuws komt luidt de eerste voorspelling altijd dat het het oude zal wegvagen. Maar meestal komt er een soort symbiose tot stand van oud en nieuw en leven ze naast elkaar voort: bioscoop en tv, e-reader en boek, brievenbuskrant en volkskrant.nl.

En straks dus de internetshop en de winkelstraat.

Begin februari deed het sterke gerucht de ronde dat het internetwarenhuis Amazon, ooit begonnen als online-boekhandel, in de VS 'driehonderd tot vierhonderd' boekwinkels wilde gaan openen. Ze hebben er al één, in Seattle. De man die dat geheime plan leidt is naar verluidt dezelfde als degene die de Kindle e-reader in de markt zette. Zo snel kan het gaan. Eerst word je aangewezen om het ouderwetse papieren boek te executeren, daarna dien je het leven te schenken aan een boekhandelsketen vol ouderwetse papieren boeken.

De Amerikanen denken dat de winkel niet zal verdwijnen en daarin zijn ze niet de enigen. Kledingreus Zalando heeft in Duitsland al winkels geopend - scheelt een hoop retourzendingen.

Wie in 1999 bij het net opgerichte CoolBlue had gezegd dat de succesvolle internetjongens in 2016 zeven fysieke winkels zouden runnen, was op staande voet ontslagen wegens onverbeterlijk pessimisme. Zouden ze bij AH nog hebben overwogen om de V&D-warenhuizen over te nemen voor hun dochter bol.com, of zijn ze daar nog niet zover?

Wat veel oude winkelketens te laat bedachten, namelijk dat ze niet zonder internetpoot konden, zien de internetjongens wel op tijd in: dat ze voor het contact met hun klanten ouderwetse winkels nodig hebben.

Laatst wilde ik op internet een fietstrainer kopen. Ik deed het niet, omdat ik het apparaat wilde aanraken en misschien even proberen, omdat ik er een paar keer omheen wilde lopen en aan de verkoper wilde vragen of hij er zelf toevallig ook zo eentje had. Gewoon, de elementaire en plezierige zaken die al drieduizend jaar bij zo'n transactie horen.

De koper en de verkoper, in direct contact: het is een systeem dat duizenden jaren naar genoegen heeft gefunctioneerd en dat we ons kennelijk niet zomaar laten afpakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden