Waarom de Volkskrant een opiniestuk van Geert Wilders plaatst

In de Volkskrant vandaag staat een opiniestuk van Geert Wilders, met een reactie van Alexander Pechtold. Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klok legt uit waarom de Volkskrant heeft besloten dit stuk te publiceren.

Alexander Pechtold (D66) en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders.Beeld anp

Waarom drukt de Volkskrant het 'gebral' van Geert Wilders af, vroeg de dienstdoende eindredacteur zich gisteren af. 'Wie wordt daar wijzer van?'

Toen Wilders het stuk twee weken geleden opstuurde, hebben we lang nagedacht wat we ermee moesten. In principe zijn we zeer terughoudend met het plaatsen van opiniestukken van politiek leiders. Zij hebben genoeg podia waar ze hun geluid kwijt kunnen. Bovendien zijn de stukken vaak weinig verrassend.

We vonden dit stuk om meerdere redenen toch geschikt voor publicatie. De PVV is de tweede partij van het land, dus het is interessant en relevant om te zien hoe die partij zich ideologisch ontwikkelt. Dat Wilders Hongarije ten voorbeeld stelt, mag opvallend heten gezien het sluimerende antisemitisme in dat land, iets waar hij tot nu toe helemaal niets mee te maken wilde hebben. Het is ook interessant in het licht van de Europese machtsverhoudingen. Oost-Europa komt zeker in culturele kwesties steeds meer tegenover West-Europa te staan. Wilders kiest nu nadrukkelijk partij voor Oost. Dat is nieuwswaardig.

Moet je deze ruimte wel bieden aan een politicus die weigert zich door ons te laten interviewen, vroeg een andere redacteur zich af. Is dit geen beloning voor slecht gedrag? Je geeft hem de ruimte zijn standpunten te ventileren, zonder hem kritisch te kunnen ondervragen.

Dat is inderdaad een bezwaar, maar we vinden het tegelijkertijd van groot belang dat alle opvattingen die in de maatschappij leven, in de krant aan bod komen, zodat erover gediscussieerd kan worden. We vinden het niet zinvol om meningen te boycotten.

Het is nuttig om een inkijk te krijgen in het hoofd van iemand die totaal anders denkt dan de meeste van onze lezers, iemand die bovendien verwoordt wat veel Nederlanders denken. Een boycot leidt er niet toe dat meningen verdwijnen, is onze overtuiging. Integendeel. Vaak worden ze alleen maar sterker omdat ze onweersproken blijven.

Om in dit geval toch te zorgen voor voldoende kritisch tegengas hebben we Alexander Pechtold gevraagd op het stuk van Wilders te reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden