Waarom de miljoenennota áltijd en de Troonrede nóóit uitlekt

Het is - zoals Volkskrant-columniste Sheila Sitalsing het vanochtend formuleerde - het jaarlijkse Haagse wedstrijdje 'wie heeft de langste'; het bemachtigen van de Miljoenennota vóór de officiële publicatiedatum.

Michiel van der Geest
Koningin Beatrix leest de Troonrede voor. Beeld anp
Koningin Beatrix leest de Troonrede voor.Beeld anp

En wat de Haagse politiek ook probeert, welke embargoregeling ook wordt verzonnen, hoeveel beveiligingsmaatregelen ook worden genomen, het lukt maar niet alle lekken te stoppen.

Ga maar na: in 2002 plaatste een onbekende internetter alle stukken die het ANP onder embargo naar de krantenredacties stuurde op het wereldwijde web. In 2004 was het de eer aan Frits Wester en zijn RTL Nieuws. In 2005, idem. In 2006, na strikte veiligheidsmaatregelen, lekten alleen de kerncijfers uit.

In 2007 was het weer RTL Nieuws, in 2008 deed NRC Handelsblad niet mee met een embargoregeling en publiceerde al op de zaterdag voor Prinsjesdag over de Miljoenennota. In 2009 was het weer Frits Wester, die de Miljoenennota van PvdA-Kamerlid Paul Tang had ontvangen, zo bleek al snel, en ook vorig jaar lag de Miljoenennota voortijdig op straat.

Dit jaar had Frits Wester 'm wederom te pakken, nog voordat door onhandig geklungel de kabinetsplannen voor íedereen beschikbaar waren.

Troonrede
Maar waarom lekt dat andere belangrijke document - de Troonrede - dan nooit uit? Het eenvoudige antwoord: omdat die door veel minder mensen van tevoren wordt gelezen.

Frits Wester vertelde in 2009 aan de Volkskrant uiteraard niet van wie hij precies de Nota had ontvangen, maar gaf wel aan dat de documenten van veel verschillende partijen kon komen: 'Er zijn elf fracties in de Tweede Kamer, een aantal in de Senaat, er zijn twaalf, dertien departementen met talloze ambtenaren, je hebt de Raad van State. Dáár moet het ergens vandaan gekomen zijn. We hadden trouwens meer stukken, dus die kunnen van meer kanten zijn gekomen.'

De Troonrede wordt van tevoren door hoogstens tien mensen gelezen. De premier uiteraard, want die schrijft de rede. De koningin natuurlijk, enkele fractievoorzitters, de raadsadviseur, en dan ben je er wel zo'n beetje.

Een mooie nieuwe uitdaging voor Frits Wester dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden