Waarom de Kinderombudsman moet blijven

De verontwaardiging is groot sinds de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vorige week aankondigde het ambtstermijn van de Kinderombudsman niet te verlengen.

Loes Singeling
Kinderombudsman Marc Dullaert tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Beeld anp
Kinderombudsman Marc Dullaert tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.Beeld anp

Niet alleen is Marc Dullaert als eerste Kinderombudsman voor veel mensen vergroeid geraakt met het instituut, ook wordt geprotesteerd tegen de timing van de beslissing en de mogelijke motieven. Vandaag gaat de Tweede Kamer met Van Zutphen in gesprek over de nieuwe vacature.

Onder de petitie 'Marc Dullaert moet blijven' zijn binnen een week meer dan 20 duizend handtekeningen verschenen. In zijn vijf jaar als Kinderombudsman zette Dullaert onder meer het kinderpardon, de aanpak van kindermishandeling, het armoedebeleid, pesten op school en recentelijk de omstandigheden van vluchtelingenkinderen stevig op de politieke agenda.

Sturing

'Dullaert heeft altijd principieel aan zijn zaken vastgehouden, waardoor hij heel concrete dingen heeft bereikt,' zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children en voorzitter van het Kinderrechtencollectief. 'Zo heeft hij het Kindpakket geïntroduceerd, dat door veel gemeenten wordt gebruikt om kinderen onder de armoedegrens actief te laten meedoen in de samenleving. En dankzij hem hebben veel scholen pestprotocollen ontwikkeld.'

Jarenlang heeft Defence for Children gelobbyd voor de functie van Kinderombudsman, nu maakt de organisatie zich ernstige zorgen over de gevolgen van de door Van Zutphen aangekondigde reorganisatie. Dullaert is Europees voorzitter van de Kinderombudsmannen, waardoor Nederland veel sturing had kunnen geven in kinderrechten. Het is onduidelijk wat er met dat voorzitterschap gebeurt.

Ook is het niet ondenkbaar dat er een groot gat ontstaat tussen Dullaert en zijn opvolger. 'Er wordt gesuggereerd dat er snel vervanging komt, maar dat kan ook de rest van het jaar duren. Hoe worden in de tussentijd de kinderrechten gewaarborgd?' Van Rest heeft een gesprek aangevraagd bij de Nationale Ombudsman om te kunnen meedenken over een oplossing.

Persoonlijkheid

Onderwijsjuriste Katinka Slump denkt dat juist Dullaerts persoonlijkheid de reden is dat zijn ambtstermijn niet wordt verlengd. 'Hij is van de school van de vorige Ombudsman, Brenninkmeijer, die veel weerstand vanuit de politiek kreeg omdat hij zo uitgesproken was. Er komt nu een kentering, naar een Ombudsman die niet polariseert, die samen optrekt.'

Slump noemt Dullaert 'onmisbaar' vanwege de rol die hij heeft gespeeld in het creëren van draagvlak voor het leerrecht, waardoor passend onderwijs voor alle leerlingen mogelijk wordt gemaakt. Ze vreest voor de rol van de Tweede Kamer in de nieuwe benoeming. 'De overheid wil iemand die zich niet met haar beleid bemoeit. Ik ben bang dat we een Kinderombudsman krijgen die onderhandelt over kinderrechten. Als Dullaert dat had gedaan, waren we nu niet zo ver geweest. Dit is kapitaalvernietiging voor kinderen.'

Beschadigend

Kinderrechtenorganisatie Augeo vindt de gang van zaken 'beschadigend en beschamend' voor het instituut Kinderombudsman. 'Het gaat om het onafhankelijk behartigen van de belangen van kinderen, en het beeld dat we nu krijgen berokkent daar schade aan. De timing is slecht, net na de decentralisatie van de jeugdzorg en nu er duizenden vluchtelingenkinderen zijn', zegt directeur Mariëlle Dekker. 'En we maken ons zorgen omdat het onduidelijk is wanneer er een vervanger komt.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden