Waarom de jurysamensteller in zaak Zimmerman alleen vrouwen selecteerde

In navolging van een van de juryleden in het proces Zimmerman-Martin klapt nu ook de jurysamensteller uit de school. Hij stelde bewust een jury van louter vrouwen samen en schrapte mensen met een afkeer van wapenbezit van de lijst, vertelt hij in een interview met USA Today.

Protest in Los Angeles tegen de vrijspraak van Zimmerman.Beeld afp

Robert Hirschhorn besloot maanden voor het proces tegen Zimmerman, de 'blanke' (hij was half-latino) burgerwacht die vorig jaar februari de zwarte tienerjongen Trayvon Martin doodschoot, al dat een jury bestaand uit alleen vrouwen de beste kans zou geven op vrijspraak.

Vrouwen zijn betere luisteraars, vertelt de ervaren jurysamensteller (hij zit al 28 jaar in het vak) in een interview met USA Today. Ze zijn bovendien minder bevooroordeeld en zouden beter begrijpen waarom Zimmerman die bewuste nacht 'de verdacht uitziende' Trayvon Martin doodschoot.

'Ik wilde er zeker van zijn dat de juryleden zouden doen wat de wet voorschrijft, en niet wat de publieke opinie zou willen', aldus Hirschhorn. 'Mijn prioriteit was om eerlijke juryleden te verzamelen die in staat waren om echt naar het bewijs te luisteren en de zaak te beoordelen op feiten en de wet en niet op emoties.'

Schuldvraag
In Amerika vormt de jury - anders dan in Nederland - een belangrijk onderdeel in de rechtspraak. De jury bestaat uit een groep door de computer geselecteerde burgers, bij voorkeur een afspiegeling van de bevolking, die de schuldvraag van de verdachte beoordeelt. Hoewel de strafmaat uiteindelijk door de rechter wordt bepaald, kan het oordeel van de jury daarin wel degelijk invloed hebben.

Hirschhorn, een zogenaamde jurysamensteller - iemand die gespecialiseerd is in menselijk gedrag en op basis daarvan een zo gunstig mogelijke jury samenstelt - kreeg een lijst met 211 potentiële kandidaten. Als begunstiger van Zimmermans belangen (in Amerika is het gebruikelijk dat de jury gedeeltelijk wordt samengesteld door iemand uit het team van de gedaagde) schrapte hij de kandidaten die negatief stonden tegenover wapenbezit - zijn cliënt had immers met een wapen Martin doodgeschoten. Ook selecteerde hij bewust niet de personen waarvan hij vermoedde dat ze op voorhand hun mening al klaar hadden - omdat ze van een bepaalde afkomst waren, of omdat ze mogelijk banden hadden met het circuit waarin de tegenpartij verkeerde.

'In zo'n typische high-profile zaak hebben veel juryleden hun oordeel tegenover je cliënt al gevormd', licht Hirschhorn toe. 'Een groot deel van de gemeenschap keerde zich tegen George (Zimmerman, red.). Maar er was ook een groot deel dat nog niet een mening had over de vraag of George schuldig is. De uitdaging voor mij was om de mensen te vinden die eerlijk konden zijn tegenover George.'

Uiteindelijk bleven er na een nauwkeurige selectie zes mensen over: allen vrouw. Vijf waren blank, één was van Latijns-Amerikaanse afkomst, net als Zimmerman. Hirschhorn's favoriet - een zwarte man die in het bezit was van een wapen en een frequent Fox News-kijker was - werd door de staat afgekeurd.

Zelfverdediging
Zimmerman werd, precies zoals Hirschhorn had voorzien, vrijgesproken. De jury achtte het aannemelijk dat de burgerwacht handelde uit zelfverdediging en de rechters gingen daarin mee.

Wat Hirschhorn niet had voorzien, is dat een van de door hem geselecteerde juryleden na de vrijspraak uit de school zou klappen over wat ze werkelijk dacht over de zaak. De vrouw, aangeduid als 'jurylid B37', sprak deze week met CNN-presentator Anderson Cooper. Volgens de vrouw zat het hart van Zimmerman op de juiste plek en speelde etniciteit in deze zaak geen rol. Maar, zo voegde ze daaraan toe: Zimmerman maakte tijdens de daad een inschattingsfout. 'Ik vond Zimmerman schuldig aan het niet gebruiken van zijn verstand. Hij had de situatie kunnen vermijden, maar je kan hem niet veroordelen omdat hij niets onwettigs deed', zei ze.

Volgens het jurylid dwong de controversiële 'stand your ground'-wet, die bepaalt dat mensen die zich bedreigd voelen dodelijk geweld mogen gebruiken, de juryleden tot vrijspraak.

Vier juryleden hebben zich gedistantieerd van de uitspraken van 'B37'. Hirschhorn vertelt in het interview met USA Today dat B37 zijn tweede favoriet was. 'Ze was voorheen in het bezit van een verborgen wapenvergunning en ze kwam eerlijk over.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden