Waarom de Griekse crisis minder bedreigend lijkt

Nu Griekenland komend jaar (vervroegd) weer naar de stembus gaat heeft de linkse oppositiepartij Syriza opnieuw de kans om de Griekse verkiezingen te winnen. De partij wil af van de bezuinigingen die Griekenland moet doorvoeren in ruil voor Europese noodleningen. Enkele jaren geleden leidde dezelfde situatie nog tot speculaties over het uiteenvallen van de eurozone. Hoe reëel is een nieuwe paniekgolf door de Griekse problemen?

De Griekse premier Antonis Samaras tijdens de stemming van het parlement vandaag die nieuwe verkiezingen noodzakelijk maakte. Beeld reuters

Tijdens de kredietcrisis bracht de deplorabele staat van de Griekse overheidsfinanciën ook Spanje, Portugal en Italië in de problemen. Op de financiële markten vroegen beleggers torenhoge rentes op Zuid-Europese staatsleningen, omdat zij er niet op vertrouwden hun geld nog terug te zien. Spanje en Portugal hadden uiteindelijk net als Griekenland Europese hulp nodig om zichzelf te financieren.

Maar in tegenstelling tot Griekenland zijn Spanje en Portugal alweer van het geldinfuus af. Griekenland is een geval apart geworden, dat volledig afhankelijk is van het Europese noodfonds en van andere overheden. Private partijen hebben het grootste deel van hun Griekse leningen juist afgeschreven, waardoor paniek onder beleggers niet waarschijnlijk lijkt.

Ook de financiële problemen van Griekenland zelf zijn minder dringend dan voorheen. Dankzij de bezuinigingen heeft de regering nu een overschot op de begroting, zodat het de lopende rekeningen (exclusief schuldaflossing) zelf kan betalen. In de tussentijd loopt de Europese steun sowieso door tot 1 maart, meer dan een maand na de verkiezingen die waarschijnlijk op 25 januari plaatsvinden.

In de tussentijd heeft Syriza al aangekondigd niet uit de eurozone te willen stappen en best met de Europese Unie en het IMF te willen praten. De partij gaat wel flink tekeer tegen de voorwaarden voor de leningen en zal zeker terug naar de onderhandelingstafel willen.

Syriza is niet de eerste partij die belooft om Europese afspraken te laten herzien. De Franse president Hollande en de Italiaanse premier Renzi beloofden bij hun aantreden om de Europese begrotingsafspraken te doorbreken, maar zijn sindsdien toch weer in onderhandeling over uitvoering van de afspraken.

Ook de huidige Griekse premier Samaras beloofde bij zijn aantreden 'meer lucht' voor de Grieken te creëren bij de onderhandelingen. Uiteindelijk wist hij alleen twee jaar uitstel voor zijn bezuinigingen te krijgen.

Syriza-leider Alexis Tsipras verlaat het parlement na de stemming vandaag. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden