Waarom de Franse president wel moest ingrijpen in Mali

De Franse president Francois Hollande kan op brede steun rekenen voor de militaire acties in Mali. Het ingrijpen was volgens velen noodzakelijk.

Redactie
Een Rafale-gevechtsvliegtuig van het Franse leger staat klaar voor vertrek naar Mali. Beeld ap
Een Rafale-gevechtsvliegtuig van het Franse leger staat klaar voor vertrek naar Mali.Beeld ap

Sinds vrijdag voert Frankrijk luchtaanvallen tegen islamitische rebellen in Mali. De militaire acties kunnen op brede steun rekenen van de Fransen, zo vertelt Ariejan Kortweg, Volkskrant-correspondent in Parijs. Vrijwel de gehele oppositie, inclusief het rechtse Front National, steunt de beslissing van president Hollande om in te grijpen. 'Maar dat is ook wel een beetje Frans, om in dit soort gevallen heel eensgezind te zijn.' Vanavond moet Hollande in het Franse parlement tekst en uitleg geven in de commissie voor Buitenlandse Zaken.

In Mali heeft Frankrijk zich zo lang mogelijk afzijdig gehouden. Militair ingrijpen was om allerlei redenen geen goede optie. Het zou de levens in gevaar brengen van de negen Fransen die gegijzeld worden door Aqim, Al-Qaida in de Maghreb, de organisatie van islamisten waarmee de opstandelingen in Mali nauwe banden onderhouden. De vele Fransen in dat deel van Afrika zouden er risico door kunnen lopen. En Frankrijk zou het mikpunt kunnen worden van islamistische terroristen die Europa als werkterrein hebben.

Volgens Korteweg zijn er drie hoofdredenen geweest voor Hollande om nu wel in te grijpen. De dreiging van de islamitische rebellen vorige week werd te groot, toen die de wankele bestandslijn tussen de steden Sévaré en Mopti overgingen. Langer wachten zou de hoofdstad Bamako in gevaar brengen, waar zo'n 6.000 Fransen wonen. Ook willen de Fransen kost wat kost voorkomen dat Mali verandert in een islamitische staat die terroristen als hun uitvalsbasis kunnen gebruiken. Tot slot heeft Frankrijk sterke economische (handel) en culturele banden met Mali.

Beloofde land
Door het koloniale verleden hebben veel Afrikaanse landen een bijzondere relatie met Frankrijk, die bestaat uit een mengeling van culturele en economische verbintenissen. In de Maghreb en grote delen van West-Afrika is Frans nog steeds de tweede voertaal en Frankrijk het beloofde land: wie enigszins kan, trekt daarheen om werk te vinden of een opleiding te volgen.

Door in te grijpen in Mali zit Hollande net als veel voorgangers in het Champs-Élysées in de oude rol van gendarme van het Afrikaanse continent. De huidige president zou die rol, ontstaan door het koloniale verleden, het liefst afleggen. In Mali zelf wordt de hulp echter toegejuicht. Ook de grote Malinese gemeenschap in Franktijk steunt de beslissing van Hollande, aldus Korteweg.

De vraag is nog wel wat er gaat gebeuren na de luchtaanvallen. 'Dan moeten er grondtroepen naar het Noorden met het gevaar dat er meer slachtoffers gaan vallen', aldus Korteweg. Er is een goede kans dat de Fransen ook betrokken zullen zijn bij grondacties, simpelweg omdat het Malinese leger te zwak is. Sinds het leger vorig jaar zelf de interim-president van het land afzette is de macht van rebellen alleen maar toegenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden