Waarom de Betrouwbare Mannetjes maar moeilijk van de #MeToo-discussie kunnen afblijven
Debat met een onweerstaanbaar kort rokje.
Zo gek was het heus niet. Hij las buitenlandse kranten, The New York Times bijvoorbeeld, en nog een andere. En hij had er hard genoeg voor gewerkt. De Telegraaf-meneer bij Pauw lispelde dat Buitenlandse Zaken dan misschien niet Halbe Zijlstra's eerste keus was, maar toch echt wel een soort van een beetje een oude liefde, want hij had vroeger 'veel gereisd'. En dus mag de man die niet aan zijn 'zoontje' kon uitleggen waarom Zwarte Piet straks geen blackface meer heeft, straks in het buitenland uitleggen waarom Zwarte Piet een blackface heeft.
Intussen greep de hashtag #MeToo als Hollywoodse handjes om zich heen. Talloze vrouwen verdrongen hun schaamte en deelden hun verhaal. Van meefietsende mannen tot drammende dates, van bilknijpende bazen tot friemelende forenzen. Er bleek potdomme opeens een heel probleem te bestaan waar we al die jaren buiten waren gehouden. Met seks had het vaak weinig te maken, begrepen we. Met macht en controle des te meer. En nu we daar eens rustig naar luisterden, kwamen wij mannen er niet al te best van af. En bedankt, Harvey Weinstein.
De kwestie volgde de vertrouwde cyclus. En dus doken weldra de frisse tegengeluiden op. Ho, ho, dametjes. Niet zo hysterisch. U wil toch niet alle mannen over een kam scheren? Zo'n dronken pets op de bilpartij kan je toch niet vergelijken met verkrachting? Als dat al niet meer mag. Jullie mogen trouwens ook graag pas achteraf zeuren. En ik ken een jongen die ook weleens in z'n kontje is geknepen en die hoor ik nooit mekkeren.
Gelukkig waren er mannen die zich de actie oprecht aantrokken en zich van hun beste kant lieten zien. Die kenden heel misschien wel een maatje dat weleens te ver was gegaan en daar gingen ze dan voortaan wat van zeggen. En hoewel ze het niet meer zo goed wisten, was ook hun almachtige libido lang geleden vast weleens met ze aan de haal gegaan. Daar gingen ze vanaf nu ook echt beter op letten.
En zo kreeg de man, met gratuite empathie en misplaatst tegenwicht, godzijdank toch weer een beetje grip op de discussie. Hij kan zich nou eenmaal maar moeilijk beheersen. Als er ergens wat macht of controle te vergaren is, moet hij er gewoon even aanzitten. De Betrouwbare Mannetjes weten als geen ander hoe moeilijk het is om je ergens niet mee te bemoeien. Zelfs nu het hele idee was dat je heel even alleen zou luisteren, droeg het debat een onweerstaanbaar kort rokje.
Uiteindelijk kreeg ook Halbe Zijlstra een flinke #MeToo aan z'n broek. Goed, ze was dan afgestudeerd in Internationale Betrekkingen aan Exeter, vloeiend in zes talen, VN-gezant in Libanon en voorheen werkzaam voor Unicef en UNDP, leidster van de ontwapeningsmissie in Syrië én houdster van de Carnegie Wateler Vredesprijs, maar las mevrouw weleens The New York Times? Precies. En dus mocht Sigrid Kaag als tweede minister van Buitenlandse Zaken lekker met handel en ontwikkelingssamenwerking aan de slag.
Daar gingen we weer. De man die zijn zin krijgt, omdat hij koste wat het kost beloond moest worden. En de vrouw die uit angst dat het haar carrière schaadt stilzwijgend haar plaats inneemt onder een omhooggevallen duivenmelker. En weer het gevoel dat iedereen zonder zijn aanwezigheid beter af was geweest.
Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:
Te koop: herenbadjas. z.g.a.n. (Geen onzinbiedingen)
Veel plezier van uw nieuwe mening!
Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes