BRIEVEN

Waarom dan die blote vrouwen naast Filemon?

De ingezonden brieven van maandag 19 oktober: opwinding over de naakte vrouwen naast Filemon Wesselink in het Volkskrant Magazine en schaamte over de woede rond de opvang van vluchtelingen.

Beeld uit Volkskrant Magazine van afgelopen zaterdag. Beeld Jaap Vliegenthart, Monique Sluyter Models

Brief van de dag

Al enige tijd volg ik het vluchtelingenvraagstuk op de voet en ik vind het ernstig en beschamend om te zien hoe de discussie nu in het land gevoerd wordt. We moeten de ontheemden op deze wereld helpen en ik weet ook zeker dat wij dat kunnen.

In de zomermaanden worden er in Nederland wekelijks meerdere (pop)festivals georganiseerd, waarbij vaak aan duizenden - bij Pinkpop 60.000 en bij Lowlands 50.000 - festivalgangers onderdak wordt verleend en vaak zijn die campings goed uitgerust met sanitair, winkels en tenten voor ontspanning. Ik vraag me serieus af waarom dat wel lukt ter vermaak en waarom dat niet zou kunnen voor vluchtelingen in crisis.

Als we bijvoorbeeld alleen al de festivalterreinen van Pinkpop en Lowlands - Landgraaf en Biddinghuizen - gebruiken om grote verwarmde tenten neer te zetten, kunnen we op slechts twee plekken in het land de gehele verwachte toestroom van vluchtelingen huisvesten en meteen de registratie en hulp rondom hen goed organiseren.

Ik wil zo graag dat Nederland een gastvrij en tolerant land is, maar als ik al die woede van verontruste burgers hoor en zie hoe wij om de drie dagen met de vluchtelingen slepen, schaam ik me een beetje.

Rutger van Eijken, Eindhoven

Luchtfoto van het festivalterrein van muziek- en cultuurfestival Lowlands. Beeld anp

Naakte vrouwen

In dezelfde week dat Playboy aankondigt geen naakte vrouwelijk modellen meer te tonen, heeft het Volkskrant Magazine een man tussen twee naakte vrouwen op de cover. In tegenstelling tot de vrouwen is de man gekleed en lelijk (sorry, Filemon). Bij het artikel horen nog drie foto's: weer naakte vrouwen en weer die geklede, lelijke man.

Dat Filemon Wesselink niet mooi is, is natuurlijk geen enkel probleem; het gaat om zijn kwaliteiten als programmamaker. Waarom dan die blote vrouwen? Ik vind geen aanleiding voor het vrouwelijk naakt in het artikel behalve dan dat Filemon liever geen vreemde, blote vrouwen aanraakt. Is dat detail voldoende aanleiding voor deze foto's of misbruikt het Volkskrant Magazine hier vrouwen als decoratie, als fraaie omlijsting van de mannelijke hoofdpersoon?

Alsof dat niet erg genoeg is, vallen de hoofden van de naakte modellen ook nog buiten het beeld, waarmee wordt onderstreept dat het daar niet om gaat bij vrouwen.

Beste redactie, ga je even in een hoekje zitten schamen!

F. Achten, Susteren

Waar is naakte man?

Ik ben zeer verontwaardigd over de voorpagina van het Volkskrant Magazine van zaterdag 17 oktober. Waar is het mannelijk naakt? Er is namelijk veel prachtig materiaal van geheel naakte mannen beschikbaar. Dan bedoel ik, net zo mooi als deze vrouwen op die voorpagina: slank, smooth, zacht én weerzinwekkend mooi. Ben ik als trouwe lezer toch een beetje teleurgesteld in de Volkskrant dat er niet voor elk wat wils is.

Vivi de Jager, Amsterdam

White privilege

Meer bewustwording van blanke mensen over hun 'white privilege' lijkt mij wel het laatste dat de wereld nodig heeft. Het lijkt me een goed idee om juist eens af te stappen van mensen indelen in categorieën van blank en zwart, man en vrouw, westers en niet-westers. Niet met als doel om te ontkennen dat er verschillen in kansen zijn, maar met als doel om ons te richten op onterechte ongelijkheden in het algemeen, waar die ongelijkheden dan ook vandaan komen.

Discriminatie van zwarten is net zo goed een probleem als discriminatie van dikke mensen, blanke mensen of wie dan ook. Wat mensen moeten leren is niet dat ze privileges hebben omdat ze blank, man, dun, mooi of slim zijn; wat mensen moeten leren is dat ze niet moeten generaliseren op basis van een indeling in groepen.

Meer bewustwording van 'white privilege' vergemakkelijkt alleen maar het denken in groepen en in termen van 'wij' en 'zij'. White privilege bestaat, maar meer bewustwording hierover zal absoluut niet zor- gen voor een betere maatschappij.

Inge van de Brug, Utrecht

Hongarije en Turkije

Geconfronteerd met de enorme toestroom aan vluchtelingen hebben diverse Nederlandse politici, in nationaal dan wel Europees verband, er op gewezen dat 'het sluiten van de grenzen' moreel niet juist zou zijn en daarnaast de vluchtelingenstroom niet zou doen ophouden. Hongarije, dat zijn grens streng bewaakt, wordt in dat verband als slecht voorbeeld aangemerkt.

In de krant van zaterdag wordt melding gemaakt van de deal met Turkije, hetgeen in het commentaar onder meer als realisme wordt aangemerkt. Naar mijn mening is eerder sprake van hypocrisie. Immers: het valt niet te rijmen hoe voornoemde politici de Hongaarse maatregelen verguizen en gelijktijdig de Turkse staat miljarden betalen en diverse andere voordelen aanbieden, teneinde de Turkse grenzen dicht te houden.

We betalen dus de Turken om hetzelfde te doen wat we de Hongaren verwijten. Kennelijk is het sluiten van grenzen wel degelijk een effectieve maatregel maar laten we dat uit politieke correctheid (?) graag over aan anderen.

Jan Otter, Zuidlaarderveen

Even wat minder rijk en veilig

Ja maar wij zijn toch heel rijk en we wonen hier toch veilig? Ons hele leven al. Terwijl heel veel andere mensen arm zijn of in oorlog leven. Dan mag het bij ons toch wel een tijdje wat minder rijk en desnoods wat minder veilig?

Marc ter Horst (47 jaar), Lent

Aanvulling

Ter broodnodige aanvulling van het artikel 'Mensen in doodsnood help je. Zeker als Jood' zie ik gaarne het volgende vermeld: 'En respecteer, geachte vreemdeling, de wetten van dit huis.'

mevr. G.Th.M. Stigters, Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.