Waarom Cameron zijn EU-kritische speech in Nederland zou geven

Britse kranten schreven dit weekeinde dat de Britse premier David Cameron Nederland heeft uitgekozen voor zijn langverwachte speech over de EU. Waarom zou de Britse premier dat hier doen?

Jeroen Visser
De Britse premier David Cameron en vice-premier Nick Clegg tijdens een gezamenlijke persconferentie gisteren. Beeld reuters
De Britse premier David Cameron en vice-premier Nick Clegg tijdens een gezamenlijke persconferentie gisteren.Beeld reuters

Zowel The Times als The Daily Mail schreef dit weekeinde dat Cameron Nederland heeft uitgekozen om zijn langverwachte EU-speech te geven. Het bericht is evenwel nog niet bevestigd. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt niet op de hoogte te zijn van een bezoek van Cameron. En Downing Street laat bij navraag alleen los dat de toespraak 'midden januari' zal worden gegeven.

Dat Cameron zijn ideeën over de toekomst van de EU en de rol van Groot-Brittannië daarin in het buitenland uit de doeken doet is niet vreemd. Het is inmiddels een traditie dat Britse leiders hun ideeën over de EU in het buitenland verkondigen. Tot nu toe deden ze dat in België, het onofficiële centrum van Europa. Tony Blair sprak in 2000 in Gent, John Major sprak in 1997 in Brussel en Margaret Thatcher koos in 1988 Brugge als podium voor haar kritiek op het Europese project. Met name het optreden van The Iron Lady was memorabel. In een lang betoog ageerde Thatcher tegen het idee van een federaal Europa. 'We hebben niet de grenzen van Groot-Brittannië op een succesvolle manier teruggebracht om ze vervolgens weer op te rekken op een Europees niveau, terwijl een Europese superstaat een nieuwe dominantie vanuit Brussel met zich meebrengt.'

Onacceptabel
Waarom Cameron Nederland zou uitkiezen is niet duidelijk. Wel heeft Cameron een goede verstandhouding met Mark Rutte, die de Britten graag binnenboord houdt in de EU. Rutte en Cameron trokken bij de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting ook gelijk op in hun eis om de begroting te versoberen.

Cameron kondigt al een tijd aan dat hij de relatie tussen Groot-Brittannië en Europa op termijn wil 'herzien'. 'Het lidmaatschap onder de huidige omstandigheden is onacceptabel', zei hij in november in het Britse parlement. Cameron wil in de toekomst kijken naar 'een andere en betere relatie' met de Europese Unie.

Cameron staat onder druk van eurosceptische partijgenoten, waaronder de populaire burgemeester van Londen, Boris Johnson, om de relatie met de EU te versoberen. Ook wordt er van Cameron gevraagd dat hij een referendum uitschrijft over de vraag of Groot-Brittannië in de EU moet blijven. Cameron wil dat wel, maar alleen nadat hij binnen de EU een andere positie voor Groot-Brittannië heeft bewerkstelligd. De eurocrisis zou een mooie aanleiding zijn om de positie van Londen te herzien, meent Cameron. Zijn coalitiegenoot Nick Clegg van de pro-Europese Liberal Democrats vindt het te vroeg voor zo'n referendum. Eerst moet de eurocrisis zijn opgelost, meent hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden