Waarom bouwmaterialen, voedsel en water niet inkopen in Midden-Amerika?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 19 september 2017.

De einduitslag van de actie 'Nederland helpt Sint Maarten'. Beeld null
De einduitslag van de actie 'Nederland helpt Sint Maarten'.

Brief van de dag: meer waar voor je geld

Het is allemaal mooi, die hulp voor Sint Maarten, maar alles met het vliegtuig daarheen brengen is zonde van het geld en het milieu. We zitten nu dekzeilen in te vliegen vanuit Nederland. We kunnen veel beter bouwmaterialen - er zijn daar ook bouwmarkten in de buurt -, voedsel en water uit Midden-Amerika halen. Per schip gaat dat best snel. Het geld dat ingezameld is kan voor een gedeelte daar besteed worden. Zinken daken en andere bouwmaterialen kunnen snel ter plaatse zijn. Een paar Nederlanders en eilandbewoners kunnen dit dan coördineren. De klacht was ook dat alles zo lang duurde. En meer waar voor je ons geld.

Anja C. van den Bosch, Hanzehogeschool Groningen, sociale studies

Twee miljard erbij

Hoera, de verpleeghuiszorg krijgt er twee miljard extra bij, dankzij een - prachtig beschreven - slimme manoeuvre van Martin van Rijn. De PvdA-staatssecretaris heeft dus toch niet alleen een goed hoofd maar ook een goed hart.

Het spijt me daarom extra dat zijn partij mede door mijn schuld nu is gedecimeerd. Ik zal het goedmaken bij de volgende verkiezingen. Er dreigt wel 'aanzuigende werking', begrijp ik. Die anonieme stofzuiger die altijd weer opdoemt als ergens menselijk beleid wordt ontwikkeld. Ouderen zouden weleens voor hun lol naar een verpleeghuis kunnen gaan omdat de verzorging daar beter is dan gebrekkige of falende zorg thuis. Dat moeten we niet hebben, zeg!

Dan maar liever meer mensen die vereenzaamd of verward in de participatiesamenleving verdrinken, zoals Margriet Oostveen genadeloos in haar column van vrijdag optekende? Waar instanties pas 'hulp' inzetten als de lijkmaden door de stopcontacten van de buren, onder wie mijn nichtje, naar buiten komen?

Heleen den Beer Poortugael, Soest

Bravo, Van Rijn

Staatssecretaris Van Rijn heeft de Tweede Kamer er op slinkse wijze toe gebracht in te stemmen met een miljardeninvestering in de verpleeghuiszorg. Daarbij wordt zelfs gesproken over een politiek misdrijf. Vrijwel heel Nederland - van links tot rechts - wilde dat de verpleeghuiszorg voor ouderen zou verbeteren. Van Rijn heeft dat dus voor elkaar gekregen. Goed werk, zou je zeggen.

Maar nu vreest men dat het de betaalbaarheid van de verpleeghuiszorg onder druk zal zetten. Een paar miljard per jaar, kunnen wij dat niet opbrengen? Dan maar wat minder begrotingsoverschot. Nu de ECB waarschijnlijk volgend jaar het opkoopprogramma van obligaties gaat afbouwen, moeten de regeringen van de noordelijke staten in de Eurozone het stokje overnemen. Draghi en consorten hebben ervoor gezorgd dat er weer leven is gekomen in de Europese economie.

Het opkoopprogramma kan echter niet eeuwig doorgaan en daarom is het zaak dat de rijkere landen de economie gaan stimuleren. Deze investering past daar prima in. Er zijn 70 duizend extra verzorgers nodig. Daarmee kan de jeugdwerkeloosheid verder worden teruggebracht en kunnen mogelijk ook asielzoekers aan werk geholpen worden.

Bravo, Van Rijn!

Fred de Koning, Leiden

Met andere ogen

Wat een verfrissend interview met Eva Meijer in de zaterdagkrant ('Ga eens met de herten om de tafel').

Ik kan me de reactie van de interviewer (en veel andere mensen) wel voorstellen: zeg nu zelf, het komt best een beetje vreemd over. Maar eigenlijk is het niet anders dan wat we als Vlinderstichting al jaren doen: kijken door de ogen van vlinders, proberen te begrijpen hoe zij het landschap zien, wat ze nodig hebben.

Alleen als je dat weet, kun je als beheerder zorgen dat de vlinders, die sinds 1990 in ons land met ruim 40 procent zijn achteruitgegaan, meer geschikt leefgebied krijgen.

Titia Wolterbeek, directeur De Vlinderstichting

Discutabele helden

Peter de Kort wil verklarende bordjes bij onze discutabele (zee)helden zetten. Maar is het niet simpeler om die namen op standbeelden en straatnaambordjes gewoon van aanhalingstekens te voorzien? Dat scheelt een hoop geld, tijd en moeite. Wie wil weten wat onze pseudohelden op hun kerfstok hebben, kan toch gewoon Google raadplegen?

Marij van Donkelaar, Almere

Zo stop je pesten

Het is de landelijke week tegen het pesten. Dat is helaas (nog) nodig. In 2016 gaf 10 procent van de kinderen op de basisschool aan slachtoffer te zijn geweest van pesten. In het voortgezet onderwijs geldt dat voor zo'n 8 procent. Enkele jaren geleden kwam het kabinet met een aantal antipestprogramma's voor scholen. Daarna werden scholen weer autonoom. De 'No Blame'-methode, die effectief is, stond hier niet bij.

Een leerkracht signaleert pestgedrag en vormt een groepje leerlingen. Dat bestaat bestaat uit vrienden van de gepeste leerling, een meeloper, een neutraal iemand én de pester. Ieder krijgt een taak om het pesten te helpen oplossen. Tussentijds komt het groepje onder leiding van de leerkracht enkele keren bij elkaar om de voortgang en de successen te bespreken. Hierbij voelt iedereen zich gezien. Een constructieve benadering dus, die blijvend meewerkt aan een goed groepsklimaat.

Pascal Cuijpers, Herten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden