Waardig afscheid Tuitert van olympische titel

 Het vaarwel van de olympische piste kwam voor Mark Tuitert met de onttroning op de 1.500 meter. Hij deed het met een buiging. Na een eerste, pittig geuite teleurstelling, toen de Rus Denis Joeskov hem in de voorlaatste rit van het podium duwde, was er waardigheid bij zijn afscheid.

SOTSJI - De vijfde plaats, Koen Verweij passeerde hem in de laatste rit ook nog, beschouwde Tuitert (33) als het bewijs dat hij tot het laatst tot de wereldtop op de 1.500 meter behoorde.

In Vancouver was er die ene uitschieter die hem de Man van de Spelen maakte voor Nederland. Hij voer er wel bij. Hij werd Sportman van het Jaar en tekende een lucratief contract bij Beslist.nl.

Door dat geroemde goud van de vorige editie van de Olympische Winterspelen kon Mark Tuitert de nederlaag in Sotsji goed aan. Hij is een sportman die ups en downs heeft meegemaakt in zijn persoonlijke leven. Hij verloor in de jaren na Vancouver zijn moeder en werd zelf tweemaal vader. Een olympisch diploma afhalen brengt je dan niet van slag.

In een oprisping, de stoere kampioen van weleer acterend: 'Als ik geen olympisch kampioen was geweest, had ik nu alles kort en klein geslagen.'

Voor Tuitert, die de laatste seizoenen worstelde met zijn techniek en veelal onder de olympische maat presteerde, was de aanwezigheid in Sotsji al een geschenk dat hij met beide handen aangreep. Hij dwong het zelf af op die ene dag van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen toen lichaam en geest eindelijk weer eens een werden.

Dat zijn de dagen dat hij zijn twijfel loslaat, dat hij niet meer denkt maar doet, dat hij een soort automatische piloot vindt. 'Bij de 1.500 meter hoef ik niet na te denken', sprak hij zaterdag. 'Dan neemt mijn lichaam het over.' Hij zei in Sotsji de mijl op die manier gereden te hebben. De 1.000 meter (waarop hij tiende werd) behoorde niet tot die categorie.

Hij had als aftredend kampioen meegeleefd met Koen Verweij die hem met een betere finish had kunnen opvolgen. 'Ik begrijp zijn pijn. Ik vind Koen een mooie schaatser, een echte strijder. Het is zuur dat het zo'n klein verschil is.'

Dan als zalf op zijn eigen wonde. 'Ik ben liever een keer eerste en een keer vijfde op de Spelen dan twee keer tweede. Na Vancouver kan mijn carrière nooit meer stuk.'

Of hij na dit seizoen stopt, was de vraag. Mark Tuitert vroeg bedenktijd. Maar in zijn hart zal hij weten dat het nooit meer mooier wordt dan die ene zaterdag van vier jaar geleden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden