Waardevoller dan Zwitserland

Kan één bedrijf meer waard zijn dan de hele economie van Zwitserland of Polen? Blijkbaar. De financiële markten schatten de waarde van Apple, dat vrijdag zijn nieuwe iPad3 in de verkoop bracht, op 560 miljard dollar, meer dan het bbp van elk van deze twee landen, dat respectievelijk 527 en 469 miljard euro is.

AMSTERDAM - Het aandeel Apple is onstuitbaar. Nadat de koers een maand geleden de grens van 500 dollar overschreed, steeg de waarde donderdag boven de 600 dollar. Dit waardeert het hele bedrijf - rekening houdende met het aantal uitstaande aandelen op 560 miljard dollar.

Geen bedrijf kan hieraan tippen. Exxon Mobil is het op één na meest waardevolle bedrijf met een marktkapitalisatie van 400 miljard. Begin dit jaar was ExxonMobil nog meer waard, hetgeen erop wijst hoe spectaculair de koers van Apple is gestegen.

Er zijn analisten die denken dat de koers van het aandeel Apple boven de 1.000 dollar kan komen en dat Apple het eerste bedrijf ter wereld kan worden met een beurswaarde van meer dan 1.000 miljard dollar, net zoveel als de economie van Zuid-Korea. De winsten van Apple stijgen sneller dan de koers. Op dit moment is de koers-winstverhouding van Apple 13 - de koers is 13 keer zo hoog als de winst per aandeel.

Dat is nog fiks lager dan het gemiddelde van de aandelenfondsen op de elektronische beurs Nasdaq, waarop ook Apple staat genoteerd. Het is zelfs zeer laag geprijsd in vergelijking tot nieuwe fondsen als Zynga, LinkedIn en het binnenkort te noteren Facebook, die relatief nog nauwelijks winst maken.

Apple maakt en verkoopt the real thing: niet alleen de computers waarmee het bedrijf begon, maar ook telefoons (iPhone), tabletcomputers (iPad) en bijbehorende software en muziek. Vorig jaar werd voor 125 miljard dollar verkocht. Dit jaar komt daar naar verwachting 50 à 60 miljard dollar bij. Apple zal dan ook Samsung overtreffen als het grootste technologiebedrijf in de wereld.

Apple is nog niet het meest waardevolle bedrijf in de geschiedenis. In 1999 - een jaar voordat de dotcom-zeepbel ontplofte, had het conglomeraat General Electric nog een iets hogere beurswaarde. En in dat jaar kwam Microsoft zelfs even boven een beurswaarde van 660 miljard dollar. Gecorrigeerd voor inflatie zou dat nu bijna 900 miljard dollar zijn.

Het leidde ertoe dat een hele nieuwe indeling werd gemaakt voor de fondsen op de Amerikaanse beurzen. Tot dan toe waren er alleen large caps (boven 5 miljard dollar), midcaps (boven 1 miljard) en small caps (boven 250 miljoen). Daar kwam een speciale categorie megacaps (boven 200 miljard dollar) bij.

Apple gaat nu voor het record van Microsoft als het hoogst gewaardeerde beursbedrijf ooit. Maar er is nog een baas boven baas. Saudi Aramco zou op de markt tussen de 700 en 7.000 miljard dollar waard kunnen zijn. Niemand weet het, omdat het aandeel niet op een beurs staat.

Beurswaarden kunnen snel veranderen. Apple kan nu meer waard zijn dan complete landen, maar dat kan ook snel veranderen.

De rijen, die vrijdag voor de winkels stonden voor de nieuwe iPad, hielden al niet over. Tien jaar geleden was Apple maar 10 miljard dollar waard. De belangrijkste beurswijsheid is nog altijd: wat stijgt, zal ook een keer dalen. Microsoft weet dat als geen ander.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden