Waardering laat zich niet altijd uitdrukken in geld

Wienik (34) is zes jaar geleden begonnen als advocaatstagiair en is nu sinds drie jaar advocaatmedewerker met een goed salaris van 3500 euro. Maar sindsdien is zijn beloning nagenoeg hetzelfde gebleven. Hij verdient nu 3622 euro bruto per maand. Wienik ging daarmee akkoord omdat hij vorig jaar op kosten van de zaak een specialisatieopleiding mocht volgen. Maar nu is het weer tijd voor een salarissprong, denkt Wienik. Uit navraag bij andere kantoren in de buurt blijkt dat advocaat-medewerkers met zes jaar ervaring soms wel 4500 euro verdienen. De baas stribbelt echter tegen. Hij zegt dat het bedrijf Wieniks studie al betaalt. Bovendien heeft Wienik vorig jaar zijn omzettarget niet gehaald. Volgens Wienik komt dat omdat de meeste van zijn cliënten vallen onder de gefinancierde rechtsbijstand. Hij vraagt zich af of zijn inzet eigenlijk wel gewaardeerd wordt. Terecht?

Jeroen Visser
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Schouderklop
'Na drie jaren als advocaatstagiaire heeft u als advocaatmedewerker een hele mooie en bovengemiddelde salarissprong gemaakt. Echter, uw salarisgroei staat al twee jaar stil en u hebt het gevoel dat uw inzet totaal niet wordt gewaardeerd. Mist u alleen de financiële waardering of ook de schouderklop? Uw werkgever stelt u namelijk wel in de gelegenheid een opleiding te volgen en daar spint niet alleen hij garen bij. Ook zijn uw leidinggevenden tevreden over het aantal uren dat u maakt, maar minder blij met de omzet die u realiseert.

'Mijn advies is voor de zomer een salarisgesprek te arrangeren. Na twee jaren stilstand is het inderdaad tijd voor meer. Laat uw leidinggevende vertellen welke omzet u moet realiseren om het salaris te verdienen waar u nu al recht op meent te hebben. Aansluitend stelt u dan dat u meer betalende klanten wil. Toets ook of het nog mogelijk is dit jaar afspraken te maken over een bonus voor het werk wat u verzet in de gefinancierde rechtsbijstand. Dus onderzoekend vragen en de trigger voor de 'Ja' achterhalen.

'U hebt uitgezocht dat andere advocatenkantoren duizend euro per maand bruto meer betalen. Weet u zeker dat u door allerlei primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden niet appels met peren vergelijkt? Mijn advies is: gesprek aangaan, opleidingen afronden en deze zomer uw zinnen verzetten en zetten verzinnen. In die volgorde. En als u zo goed bent als u denkt, komt de buurman wellicht eerder bij u langs.'

Jacco van den Berg, directeur Van den Berg Training & Advies

Waardering
'Ik denk dat een marktconforme beloning voor jou rond de 4000 euro ligt. De door jou gevraagde salarisverhoging lijkt mij derhalve redelijk. Er is wel sprake van een redelijke bandbreedte in de beloningen waar te nemen, waarbij met name de grotere kantoren naar de bovenkant afwijken.

Belangrijker dan de beloningsvraag vind ik je opmerking dat je het gevoel hebt dat je inzet niet wordt gewaardeerd. Onderzoeken wijzen immers uit dat waardering zich niet alleen in euro's laat uitdrukken. De samenwerking met collega's en leidinggevenden, het krijgen van complimenten, de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling, uitdagende opdrachten en een goede balans tussen privé en werk zijn minstens zo belangrijke factoren en hebben bovendien een langere werkingsduur dan een salarisverhoging, waar je al snel aan gewend raakt.

'Daarnaast maak ik uit je verhaal op dat er geen heldere afspraken zijn gemaakt over de consequenties van de aangeboden studiefaciliteiten en de verhouding tussen betaalde en gefinancierde rechtsbijstand. Op zich is het niet vreemd dat je werkgever rekening houdt met de investering die gedaan wordt in de specialisatieopleiding, maar het was beter geweest als jij vooraf geïnformeerd was over de eventuele consequenties daarvan op jouw salarisontwikkeling. Je hebt een omzettarget; betekent dat ook dat je gefinancierde opdrachten mag weigeren? Hoe succesvol je ze ook uitvoert, het heeft kennelijk een negatief effect op je beoordeling en beloning.'

Hans van der Spek, Berenschot

Groener gras
'Het salaris dat je kreeg als advocaat-stagiair is natuurlijk conform de richtlijnen. In 2009 heb je een salarisverhoging gehad van 28 procent! Dat heb je goed geregeld. In 2010 was het met 3,5 procent een heel stuk minder, omdat, zegt je werkgever, je met een door het bedrijf betaalde opleiding begon. Ik vind op internet dat die 4.400 euro kost. Nu vraag je weer 14 procent erbij, terwijl de opleiding nog bezig is en er nog twee volgen. Ik denk dat je veel teveel vraagt.

'Een normale jaarlijkse groei in de salarisschaal (een periodiek) is ongeveer 3,5 procent en krijg je tot je het maximum van de schaal bereikt. De CPI-afgeleide van het CBS was in april 2 procent. Dat is zeg maar de inflatie en met dit cijfer wordt ook rekening gehouden bij jaarlijkse cao-loonsverhogingen. Met 5,5 procent (de optelsom) maak je een normale groei door en krijg je de kosten van de opleiding er bovenop.

'Vergelijken met andere advocatenkantoren kan, maar dan moet je niet alleen naar dienstjaren kijken. Grote kantoren betalen in elk geval meer en er zijn andere verschillen, die je waarschijnlijk kent. Als je denkt dat het gras bij de buren groener is en je vindt dat belangrijk, moet je proberen of je daar mag grazen.'

Frank Knauf, adviseur beloning & functiewaardering, FNV Bondgenoten

Verdien ik wel genoeg?
Heb je ook het idee dat je te weinig verdient of dat je recht zou hebben op een bonus, een leaseauto of een telefoon? VKbanen geeft advies. VKbanen beantwoordt al je beloningsvragen. Mail de volgende gegevens en je vraag naar banen@volkskrant.nl: naam, e-mailadres, leeftijd, functie, bruto jaarsalaris en opleiding. Als je vraag geschikt is, sturen we hem naar ons panel van experts. Zij zullen zich erover buigen. Het advies komt zowel op de website, als in de krant geanonimiseerd. (Tekst Jeroen Visser, foto getty)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden