Waardering in plaats van negatief oordeel

In het nogal negatief getoonzette interview met de vertrekkende collegevoorzitter van de TU Delft, ir. Hans van Luijk, (Kennis, 1 maart), verbaasde mij de korte passage met het boude negatieve oordeel van de interviewer over Van Luijks voorganger dr....

Waarop baseert de interviewer zijn oordeel? Kent hij niet de stormachtige, ja traumatische ontwikkelingen aan de TU Delft in de jaren zeventig en de beginjaren tachtig na de studentenopstanden van eind jaren zestig?

Hij leze het onthullende boek van de historicus prof. H. Baudet over de geschiedenis van de TU Delft (1992), in het bijzonder pagina 498-509. Vele controverses en conflicten, die ‘de TH gedurende meer dan 10 jaar*zou(den) schokken en ontwrichten’ en ‘de bestuurbaarheid van de instelling tot in de wortels zou(den) aantasten’.

Het nouveau régime kreeg er dan ook maar moeizaam continuïteit en stabiliteit. Nadat oud-minister Zeevalking voor politieke pacificatie had gezorgd (1985-1988) en Cees Boerman de bedrijfsvoering weer op orde had gebracht (1988-1993), was Nico de Voogd de eerste, die vanaf 1993 een strategische visie ontwikkelde en ging uitvoeren. Hij boekte in ruim acht jaar opmerkelijke resultaten. Als collega op een fors concurrerende universiteit had ik niet de slechtste waarnemingspost. Natuurlijk roept een bestuurder in en door een dergelijke operatie verzet op. Maar De Voogd komt de eer en waardering toe dat hij de vermaarde Delftse universiteit weer op het pad van een veelbelovende ontwikkeling in de 21ste eeuw heeft gezet.

Hans van Luijk is in de afgelopen zes jaar bekwaam in deze voetsporen getreden, uiteraard op onderdelen het beleid bijstellend en nieuwe accenten leggend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden