Waarden

Die nacht was de koningin laat naar bed gegaan...

Herman Koch

En nog kon zij de slaap niet vatten. Wanneer zij haar ogen sloot, zag zij onscherpe beelden van de Ridderzaal voorbijtrekken. Op de een of andere manier leken het beelden uit een flash-back, of beter gezegd, uit een trailer: snel achter elkaar gemonteerde fragmenten van een nog uit te brengen film die je naar de bioscoop moesten lokken.

Meestal wist je al na vierentwintig seconden van de trailer of je de film helemaal wilde zien. Of niet. Met het stijgen der jaren had de koningin hier een steeds fijnere neus voor ontwikkeld.

Vannacht was het precies andersom.

Ze had de film al gezien. De trailer kwam dus als mosterd na de maaltijd. Sterker nog: wanneer zij haar eerst de trailer hadden voorgeschoteld was zij nooit gegaan.

Je zag het al meteen in het begin aan die enorme opeenhoping van grijze muizen dat het nooit wat kon worden. Geen Gosford Park of Le charme discret de la bourgeoisie. Maar wel een beetje dat genre: mensen die ergens niet uit kunnen, uit een kamer, of uit een landhuis, en die noodgedwongen moeten wachten op het arriveren van de politie-inspecteur. Die ze vervolgens in een eindeloze slotmonoloog uiteenzet wie de dader is.

Alleen waren er vandaag geen duidelijke daders. En dus ook geen slotmonoloog. Hooguit in het gegeven dat de handeling zich afspeelde op een en dezelfde plaats waar je voorlopig niet wegkwam, leek deze dag op de eerder genoemde voorbeelden. En misschien ook in de titel.

Normen en waarden deed vagelijk aan klassiekers als Pride and prejudice, Sense and sensibility en Oorlog en vrede denken. Maar aan de dienbladen waarmee de lakeien rondgingen zag je meteen dat er die dag uitsluitend vlees noch vis zou worden opgediend.

Als altijd ging er een koude rilling door de vorstin heen op het moment dat de minister-president de Ridderzaal betrad. Een koude rilling die veranderde in een zich over haar hele lichaam verspreidende koudefront toen zij zag in wier richting hij zich begaf.

De hamster! Wie had de hamster hier uitgenodigd? Fotografen snelden toe, camera's flitsten. Opzettelijk stootte de vorstin met haar elleboog tegen het dienblad van een lakei. Met luid gekletter viel het blad op de marmeren vloer, jus d'orange vermengde zich met liflafjes, maar het had wel het gewenste effect.

'Ik had u in eerste termijn niet zien staan', sprak de minister-president toen hij een paar tellen later voor haar stond; sommigen vergeleken hem met een held uit een kinderfilm, maar de vorstin moest altijd eerder aan de remake van The Thunderbirds denken.

'Waar hadden jullie het over?' vroeg zij geiteerd. 'Je weet toch wel dat die film volkomen is afgekraakt?'

'Wij weten inmiddels waar het Republikeins Genootschap vergadert', zei hij, haar vraag negerend. 'Het is weliswaar middenin dichtbevolkt gebied, maar ik denk dat de monarchie een signaal moet afgeven en haar tanden laten zien.'

Op datzelfde moment stak een onbekende Amerikaanse hoogleraar een veer in de reet van de minister-president. De vorstin probeerde niet te kijken toen de veer er weer uitkwam, maar zoals dat wel vaker gaat met dingen die je niet wilt zien, deed zij het toch. Zij dacht aan vogels die na een ramp met een olietanker op het strand worden gevonden.

'Wat staat je voor ogen?' informeerde zij. 'De Thunderbird 1 erop afsturen? Of is het meer iets voor de Thunderbird 2?'

De koningin moest opnieuw huiveren toen zij in bed aan de afgelopen dag terugdacht. Plotseling zag zij op haar digitale wekker hoe laat het was. Zij pakte haar mobieltje om, zoals elk jaar, de hoofdredacteuren van de belangrijkste kranten door te bellen wat er in de troonrede stond.

Niets, zoals altijd. Maar je deed ze er toch een plezier mee. En als monarchie in het geheel bouwde je er een enorm krediet mee op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden