Waardencatalogus

Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (‘Gietijzeren Guus’) gaat ons fatsoen bijbrengen. Zij zal dit doen door het opstellen van een ‘Handvest verantwoordelijk burgerschap’, waarin opgenomen een ‘waardencatalogus’....

Dit heuglijke nieuws stond gisteren in de Volkskrant. Als iedereen een beetje meewerkt, krijgen we de fatsoenlijkste samenleving ter wereld. Dat is een mooi vooruitzicht. In Guusjes Nieuwe Nederland is eenieder zich bewust van zijn rechten, maar óók van zijn plichten. We zeuren straks niet langer om de plantsoenendienst, maar knappen ‘dat parkje’ zelf op.

En na een bezoek aan Guusjes Huis van de Democratie, worden we allemaal lid van een politieke partij. Liefst van de PvdA, maar een andere partij mag ook.

Ik ben vooral benieuwd naar de ‘waardencatalogus’. Guusje lichtte gisteren alvast een tip van de sluier op: ‘zorg voor elkaar hebben’, ‘actief meedoen’, ‘stemmen’, ‘niet laf op internet schelden’, ‘je verantwoordelijk voelen’, ‘lid worden van een maatschappelijke organisatie of een politieke partij’, ‘meediscussiëren’.

Ik heb er eerlijk gezegd nu al geen zin meer in, in meediscussiëren. Als iets per se moet, haak ik af. Vooral wanneer het moet van de regering. Ik heb geen trek in zorg hebben voor een ander als het wordt opgelegd door Guusje ter Horst van de dikke waardencatalogus.

Krijgen we straks met een nieuwe regering ook een nieuwe catalogus – ‘Ieder voor zich, God voor ons allen’?

Hoe je door zo’n Guusje ook wordt toegesproken, als mondige burger. Alsof je een randdebiele kleuter bent. Over mensen die parkeerbonnetjes weggooien ‘en dan ook nog klagen dat de belastingen zo hoog zijn’.

Akela Guusje en haar Padvindershandboek.

Hoe gaat dat straks? Moeten we allemaal op cursus, voor uitleg over de waardencatalogus? Wordt-ie huis-aan-huis bezorgd, of kun je hem downloaden? Wordt het de Statenbijbel van de 21ste eeuw, aanwezig in elk huisgezin? Want dat is natuurlijk wat onze regering vol eigentijdse mannenbroeders, moraalridders en anti-rookmagiërs eigenlijk voor ogen heeft.

‘Stilte kinderen, de waardencatalógus. Vader leest voor uit het hoofdstuk Niet laf schelden op internet, paragraaf 3, de alinea’s 4 tot en met 7.’

‘Catálogus.’

‘Kop dicht, toon respect jegens ouderen: Zorg voor elkaar hebben, paragraaf 6...’

‘Check jíj straks je mail maar even.’

Het werkt niet, fatsoensoffensieven van de overheid. Het zijn altijd signalen van machteloosheid, gebrek aan échte oplossingen en ideeënarmoede.

We hebben helemaal geen waardencatalogus nodig. We hebben een Wetboek van Strafrecht, en dat volstaat. De burger houdt zich aan de wet, de overheid controleert: Paradise regained. En voor de rest moet de overheid zich niet met mijn waarden bemoeien.

Ze moet zorgen voor goed onderwijs, veiligheid op straat, een rijk cultureel leven en nog zo wat. Ze moet mij niet betrekken in zinloze oorlogen en mijn belastinggeld niet verspillen aan straaljagers.

Genoeg te doen, ook zonder fatsoensoffensief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden