Waardedaling panden kost VIB 207 miljoen

Vastgoedfonds VIB in Zeist heeft de waarde van zijn onroerend goed nog veel verder zien dalen dan eerder werd verwacht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De totale afwaardering in het vorig jaar bedroeg 206,8 miljoen gulden. Dat betekent dat het totale bezit van VIB vorig jaar ruim 7 procent minder waard werd.

Ook het directe beleggingsresultaat, de inkomsten uit huren minus de exploitatiekosten, stond onder druk. Dat daalde vorig jaar van 151,8 miljoen tot 142,8 miljoen. Het bleek moeilijker te zijn dan verwacht om panden in Frankrijk en Duitsland te verhuren, terwijl de kosten van verhuur in Canada en de VS tegenvielen. 'Deze ontwikkelingen gaven mede aanleiding eerdere waarderingen nog eens kritisch te bezien', aldus VIB in Zeist.

Niet alleen de waardevermindering van het onroerend goed speelde VIB vorig jaar parten. Ook de ontwikkelingen van de voor VIB belangrijkste valuta's waren negatief. Dat kostte de onderneming vorig jaar bijna 70 miljoen gulden. Het totale indirecte beleggingsresultaat (afwaarderingen en valuta-invloeden) kwam daardoor uit op 276 miljoen gulden negatief. De portefeuille was eind vorig jaar bijna 2,7 miljard gulden waard.

1994 was voor VIB een turbulent jaar. Het fonds nam Innovest over, de vastgoedpoot van verzekeraar Nationale Nederlanden, waardoor de portefeuille toenam met 1,1 miljard gulden. Daardoor verdubbelde VIB in omvang. De afwaarderingen zijn ongeveer gelijkelijk verdeeld over de vroegere Innovest- en VIB-panden. Vorig jaar ketste ook een overname van het vastgoed van beleggersclub Noro in de VS af. Dat gebeurde na een uitgebreid boekenonderzoek door Noro van de VIB-bezittingen in de VS. De grote afwaardering van deze bezittingen, waartoe VIB zich nu genoodzaakt ziet, werpt een nieuw licht op het afhaken van Noro.

Volgens woordvoerder J. Brouwer van VIB heeft het mislopen van de gesprekken met Noro echter niets te maken met de afwaarderingen. 'Noro is vorig jaar al misgelopen', zegt hij. Op de tegenwerping dat het hier ook gaat om de cijfers van het vorig jaar, antwoordt hij: 'Dat is juist. Met Noro liep het mis omdat zij over veel panden in de VS niet de zeggenschap hebben. Wij willen altijd zelf kunnen beslissen over afstoten, renovatie, wij willen zelf de zeggenschap. Daarom ging het mis.'

Brouwer verwacht overigens wel dat er een einde is gekomen aan de grote afwaarderingen in Noord-Amerika. 'We zien dat de prijzen alweer licht aantrekken.' Hij wijst erop dat de waardedaling van de VIB-panden conform de markt is. 'Rodamco doet het weliswaar beter, maar die zit voornamelijk in winkelcentra. Daarop gaan wij ons ook meer richten', aldus Brouwer.

Bovendien is VIB van plan om afscheid te nemen van een aantal landen waarin het nu nog op te kleine schaal aanwezig is. 'Duitsland, Engeland en Italië staan in de etalage. Wij willen ons voornamelijk richten op Noord-Amerika, Frankrijk en Nederland. Spanje is ook nog een mogelijkheid.'

Halverwege vorig jaar uitte directeur Wernink nog de gedachte om de Nederlandse portefeuille naar de beurs te brengen. Op een persconferentie gisteren, ter toelichting van de jaarcijfers, slikte hij die suggestie weer haastig in. Verkoop van een deel van de portefeuille brengt momenteel minder op dan verkoop van individuele objecten, aldus Wernink. 'Het is absoluut niet in het belang van de zittende aandeelhouders om bijvoorbeeld een 30-procentsbelang naar de beurs te brengen', zei de VIB-directeur. Eerst wil VIB waar zien te maken dat het in 1995 de winst per aandeel kan handhaven. 'Dat is al een hele verbetering', zei Wernink.

VIB stelt voor om een dividend uit te keren van 3,80 gulden, een gulden minder dan een jaar terug. Het zal overigens nog een tijdje duren voordat VIB overgaat tot uitbetaling. De intrinsieke waarde is immers onder de nominale waarde van vijftig gulden per aandeel beland (48,93 gulden). Wettelijk is het dan niet toegestaan dividend uit te keren, hoewel VIB het fiscaal aan haar vennootschappelijke stand verplicht is.

Om nu toch dividend te kunnen uitkeren, moet VIB eerst zijn kapitaal verminderen, zonder het eigen vermogen aan te tasten. De nominale waarde per aandeel wordt teruggebracht van 50 naar 20 gulden. De daarvoor benodigde procedure duurt ongeveer tien weken. De aandeelhoudersvergadering is op 20 april, zodat het dividend naar verwachting niet voor juli wordt uitgekeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.