Waarde ster wankelt iets na kritiek

De ex-hoofdinspecteur van Michelin Benelux, Paul van Craenenbroeck, levert in De Magie achter de Michelinster forse kritiek: de gids heeft niet genoeg inspecteurs om alle restaurants goed te controleren: drie voor de hele Benelux.

Als veel sterren eigenlijk willekeurig worden uitgedeeld, wat is een ster dan nog waard?


Michelin Benelux:

'Voor commentaar moet ik u doorverwijzen naar Parijs.'


Jonnie Boer van de Librije in Zwolle. Kreeg in 2004 zijn derde ster. Schreef het voorwoord voor het boek:

'Toen ik daarvoor gevraagd werd, wist ik nog niet wat het boek ging worden. Het moet niet te negatief zijn, zei ik nog. Ik ben wel geschrokken dat hij zegt dat er zo weinig in-specteurs zijn. Of dit slim is, weet ik niet. Misschien moet Michelin wel vernieuwen, maar daar zal het laatste woord nog niet over gezegd zijn. Ik vind niet dat mijn sterren nu minder waard zijn. Iedereen kan van alles over je restaurant zeggen, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen.'


Telefoniste Michelin Parijs

'Ik verbind u door.'


Paul Pollux, patron-cuisinier van restaurant Aubergine in Steyl, een ster.

'Ik heb jarenlang geknokt voor mijn ster. In 2006, toen ik het eigenlijk al had opgegeven, kreeg ik hem alsnog. Ik ben er nog steeds trots op. Ik weet wat ik ervoor gedaan heb. Wat Van Craenenbroeck doet, verdient geen schoonheidsprijs. Je krijgt toch het gevoel dat hij er zelf een slaatje uit wil slaan. Of inspecteurs anoniem zijn? Als er een Belg alleen aan tafel zit, denk je natuurlijk: die kan wel eens van Michelin zijn. Anders ben je wel een enorme sufferd.'


Wachtbandje Michelin Parijs:

'Controleer uw bandenspanning regelmatig.'


Jan van Lissum, hoofdredacteur van restaurantgids GaultMillau:

'Ik weet al langer dat koks dingen weten over Michelin die niet fris zijn. Maar niemand durft dat hardop te zeggen. Michelin is heilig onder chefs. Niemand durft de waarheid te zeggen. Maar het is bekend dat ze jaarlijks miljoenen verliezen op hun gidsen.'


Woordvoerster Michelin Parijs:

'Dat onze inspecteurs sterren uitdelen om meer gidsen te verkopen, wil ik absoluut ontkennen. We geven alleen sterren aan restaurants die het verdienen. Meneer Van Craenenbroeck is al zes jaar weg bij ons. Sindsdien is er veel veranderd. Of we inmiddels meer inspecteurs hebben in de Benelux? Dat zou ik moeten navragen.'


Makkie Mulder, hoofdredactrice van restaurantgids Lekker:

'Wij hebben ons wel vaker afgevraagd: hoe kunnen ze zo veel restaurants bezoeken met zo weinig mensen? Dat kan gewoon niet. In de Lekker staan 500 restaurants. Die worden minstens een keer per jaar bezocht, daar steek ik mijn hand voor in het vuur. Lekker heeft zeventig rapporteurs. Dat zijn mensen die het naast hun werk erbij doen. Michelin wordt altijd de hemel in geprezen als de enige gids die ertoe doet. Misschien dat ze nu een beetje door de mand vallen.'


Jacob-Jan Boerma, patron-cuisinier van De Leest in Vaassen, twee sterren.

'Van Craenenbroeck heeft veel betekend voor de gastronomie in Nederland. Daarom vind ik het jammer dat hij nu met zo'n boek komt. Dit is toch met modder gooien. Ik geloof nog steeds in de integriteit van Michelin.'


Jan van Lissum, hoofdredacteur van GaultMillau:

'Als Parijs gelijk heeft en er klopt niets van, dan kunnen ze toch een rechtszaak beginnen. Als iemand leugens vertelt over mij pak ik hem aan. Dat is smaad.'


Woordvoerster Michelin Parijs:

'Ik denk niet dat wij stappen ondernemen. Voor ons is het belangrijkste dat het goed gaat met de gastronomie in Nederland. Wat ik niet begrijp, is dat als meneer Van Craenenbroeck zoveel kritiek had: waarom is hij dan 22 jaar gebleven?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden