Waar zou je willen zitten?

Van televisiemaker Joris Linssen (44) begon afgelopen week een serie nieuwe afleveringen van Joris' Showroom.

Waar zou je willen zitten?


In Mexico-Stad, op de Plaza Garibaldi. Luisteren naar de mariachimuzikanten die prachtige, gekwelde levensliederen spelen terwijl de tequila rijkelijk vloeit. Om een uur of vijf, zes in de middag komen de pick-uptruckjes aanrijden met muzikanten. Er hangt een wat landerig sfeertje en dan gaan ze spelen. Prachtige muziek. Mooi is het plein niet, wel boeiend. De zwarte romantiek druipt overal van af. Een wat vuig plein. Vuig, dat is de beste omschrijving.


Hoe kwam je daar verzeild?


In 1990-1991 ben ik 4,5 maand in Mexico-Stad geweest voor mijn studie geschiedenis. Daarna ben ik vaak teruggeweest. Twee jaar geleden nog. Ik deed mee aan Wie is de Mol? Uitgerekend in 'mijn' Mexico-Stad vloog ik uit de serie. Je wordt dan meteen bij de andere deelnemers vandaan gehaald, je moet naar een ander hotel. Toen ben ik met een meisje van de productie naar dat plein gegaan. Het was maandagavond, er was weinig te doen. We zaten met z'n tweeën in zo'n grote, lege cantina. Geen betere plek om te verdrinken in zelfmedelijden.


Je speelt zelf ook in een mariachiband, Caramba.


Binnenkort komt onze derde cd uit en vanaf januari gaan we drie maanden op tournee. De droom een mariachiband op te richten ontstond op Plaza Garibaldi. Elf jaar geleden is het ervan gekomen.


Heb je je gezin weleens meegenomen naar Mexico?


Jazeker, mijn vrouw heeft ook Latijns-Amerikastudies gedaan. Toen ze zwanger was van onze oudste dochter, nu 16, wilde ze haar graag Lorena noemen, naar een meisje dat ze had leren kennen in Oaxaca. Toen onze Lorena een jaar of zes was, zijn we de Mexicaanse Lorena weer gaan opzoeken. Zes uur in een busje met twee overgevende kleine kinderen; zelfs Mexicanen verklaarden ons voor gek. Onze dochters konden het goed vinden met Lorena. Het leukste was dat onze jongste, Roos, ook een Mexicaanse naam wilde toen we thuiskwamen. Samen met haar zus heeft ze zonder dat wij het wisten op school alle snaambordjes met 'Roos' veranderd in Rosita. Zo heet ze nu nog.


Wat neem je altijd mee op reis?


Waar ik ook heenga, ook in Nederland, ik heb altijd een piepklein Mexicaans reisaltaartje in een etuitje bij me. Mexicanen gebruiken dat om te bidden onderweg. Ik bid niet, maar ik vind het een mooi symbool. Zo sla ik ook altijd naar Mexicaans voorbeeld een kruisje als we op de A2 het viaduct Quatre Mains passeren bij Eindhoven, naar Mexicaans voorbeeld. Er is een prachtig Mexicaans lied, Cuatro Caminos, vier wegen. Het staat voor mijn Mexicaanse 'afwijking'. Dat viaduct ook een beetje.


Waar komt die passie vandaan?


Latijns Amerika kreeg ik mee van thuis. Ik ben opgegroeid in een progressief gezin dat erg meeleefde met de revoluties in dat continent. Op mijn elfde maakte ik een werkstuk over de dictatuur in Chili met een plaatje van een wurgpaal erbij. Ik was heel geëngageerd. Andere kinderen knipten plaatjes uit de Libelle. Tijdens mijn studie geschiedenis ben ik de Latijns Amerikaanse kant opgegaan. Mexico past echt bij mij.


Je bent veel op Schiphol geweest voor je programma Hello, Goodbye. Je zag mensen gaan en komen. Veranderen ze door reizen?


Je ziet dat mensen zich realiseren wat anderen voor hen betekenen als ze een tijdje weg zijn. Ik heb wel jongeren gezien die na de middelbare school een jaar naar Australië gaan. Ze vertrekken wat bleu en verdrietig en komen volwassen terug. Heel goed. Als je veranderd bent op reis, heeft het zin gehad.


Nooit meer naar?


Laat me even denken¿ Vijf jaar geleden gingen we voor het eerst op wintersport, naar Tirol. Dan moet je om te beginnen accepteren dat je kinderen je voorbijstuiven. Daarbij werd ik ook nog eens keihard omver geskied door een Nederlander die niet kon remmen. Ik vond het eten niks. Alles was er nogal truttig. Nee, ik was daar niet op mijn plek.


Nell Westerlaken


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden