Waar zou je willen zitten?

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam (32) vond de eerste keer skiën verschrikkelijk. Daarna kreeg hij de smaak te pakken. Lekker het hoofd leegmaken, en 's avonds spelletjes doen.

Nell Westerlaken

Waar zou je willen zitten?


Mijn favoriete skigebied is Port du Soleil, in Frankrijk op de grens van Zwitserland, een enorm groot gebied met ik geloof wel 650 kilometer aan pistes. Relatief laag, dus er is altijd een risico dat er te weinig sneeuw is, maar het heeft een heel eigen sfeer. Je skiet er van dorp naar dorp, over de grens naar Zwitserland dat weer net even anders is, net wat gezelliger.


Altijd skiën?


Altijd skiën. Ik spreek weleens mensen die voor het eerst hebben gesnowboard, die hebben het over blauwe knieën en een blauwe kont - dat hoeft voor mij niet zo.


Sinds wanneer ski je eigenlijk?


Sinds 1998 geloof ik, toen ik 20 was. Mijn toenmalige vriendin had me meegenomen. Zij leerde skiën als kind. Ik vond het vroeger nogal decadent, niet iets voor mij.


Hoe was het, die eerste keer?


Ik vond het ver-schrik-kelijk. Helemaal niks. In Nederland had ik tevoren wat lessen genomen op zo'n baan, dus ik kon wel een beetje remmen en bochtjes maken, maar op de piste van toen was weinig sneeuw. En wat er lag, was ijzig. Ik zag mezelf al terug met een gipsvlucht. Na een week dacht ik: dit nooit meer! De laatste dag zijn we naar een ander gebied gegaan, met meer sneeuw. Dat vond ik nog wel aardig.


Je toenmalige vriendin. Relatie stukgelopen op die skivakantie?


Nee hoor, nee. Het jaar daarop ging ik met een grote groep vrienden die geen van allen heel goed konden skiën. Toen ging het al wat beter. Langzaamaan heb ik het geleerd. Vanaf die tweede keer vond ik het fantastisch.


Vroeger vond je het decadent.


Dat was mijn beeld van wintersport. Maar dat is ook het mooie van vooroordelen: ze zijn soms gebaseerd op wat mensen om je heen vertellen, maar je weet niet écht wat het is. Wintersport is ook enorm veranderd, geloof ik. Gingen vroeger tienduizenden Nederlanders skiën, nu schijnen dat er honderdduizenden te zijn.


Anderhalf miljoen.


Zie je, je komt altijd en overal Nederlanders tegen.


Sommige Nederlanders vinden dat vervelend. Jij?


Nee, helemaal niet. Ik was niet zo heel lang geleden, tijdens een zomervakantie, in Tanzania waar we een berg beklommen. Bovenop die berg zat één meisje. Bleek een Nederlandse, die ook nog eens bij mij uit de buurt kwam. Leuk!


In het parlement is eens gerefereerd aan je wintersportvakantie. Er was een belangrijk debat en je stond op de piste.


Een opmerking van Pechtold, heel flauw van hem, want hij wist precies hoe het zat. Het was na het uitbreken van de Gaza-oorlog in 2008. Er zou een spoeddebat over komen - het viel precies tijdens het kerstreces; het ene Kamerlid is de eerste week op vakantie, het andere Kamerlid de volgende. Er was dus veel gesoebat over de dag waarop het debat zou plaatsvinden, voor of na het weekend. Op donderdag werd besloten dat het debat de volgende dag, op vrijdag, zou plaatsvinden. Toen kon ik inderdaad niet meer op tijd terug zijn.


Komt het in je werk sowieso van sporten?


Je moet het op je agenda zetten. Veel politici laten het erbij zitten. Ik doe bewust aan hardlopen, wielrennen, mountainbiken, en als het slecht weer is, ga ik naar een sportschool.


En skiën. Wat heeft skiën extra?


Je hoofd leeg maken. Intensief sporten. Actief zijn in de buitenlucht. Gezond leven, frisse lucht. Mooie tochten maken. En 's avonds gezellig napraten met vrienden, met familie of knus met z'n tweetjes in het appartement.


Après-ski.


Is aan mij niet zo besteed, niet buiten de deur althans. Ik vind het heerlijk 's avonds spelletjes te doen, of een boek te lezen. Met een vriendengroep spelen we Kolonisten (van Catan, een bordspel - red.) Als we met z'n tweetjes zijn, als je een hele dag flink hebt geskied, wil je 's avonds vroeg naar bed hoor.


Nell Westerlaken


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden