Waar zit precies de hersenbeschadiging?

Tot waar reiken de bevoegdheden van een bondsbestuur? Tot ver. In het geval van de Nederlandse Boks Bond zelfs tot voorbij de deskundigheid in eigen gelederen....

HANS VAN WISSEN

De medische commissie van de NBB, die zich gesteund weet door staatssecretaris Terpstra, wil het onderzoek van Matser in aangepaste vorm handhaven. Het bondsbestuur houdt vast aan volledige afschaffing. Kennelijk is preventie voor de bond ondergeschikt aan ledenverlies.

De neuro-psychologische test werd begin 1994 ingevoerd. Hersenbeschadigingen zouden er tijdig mee vastgesteld kunnen worden. Drie boksers (Louati, Zieleman en Vargas) werden op grond van het onderzoek afgekeurd. Ze vroegen en kregen terstond een buitenlandse licentie. Het NBB-bestuur schrok daarvan zo hevig dat het afgelopen voorjaar de test van Matser niet meer als voorwaarde verbond aan het verlenen van een profvergunning. Voorzitter Henk Los meldde dat in Europa weinig steun bestond voor de test en hij wilde zich niet isoleren. Bovendien zou allesbehalve vaststaan of de test wel deugdelijk genoeg was.

Daarmee sprak hij impliciet een negatief oordeel uit over zijn eigen medische commissie die zich duidelijk uitsprak vóór de 'hersentest'. Die medische commissie heeft inmiddels de geschillencommissie van de NBB ingeschakeld. Dat autonome college van drie juristen moet een oordeel vellen over de rechtsgeldigheid van het bestuursbesluit om de test niet meer te gebruiken.

De medische commissie is natuurlijk van oordeel dat haar opvatting door het bondsbestuur gerespecteerd diende te worden. Maar het NBB-college staat klaarblijkelijk onder zo zware druk van de knokkende achterban dat het zelfs niet zwichtte voor de aandrang uit Den Haag. Daar werden Kamervragen gesteld waarop Terpstra antwoordde dat ze er alles aan zou doen om de test te handhaven en mogelijk zelfs in te voeren bij de amateurs.

Van dat laatste kan volgens het bondsbestuur al helemaal geen sprake zijn. Hier moest echter een nieuw argument worden bedacht, want de medische commissie sprak zich over de tests voor amateurs nog niet officieel uit. Dat argument was snel gevonden: algemene invoering van de test zou te duur zijn. Alles belangrijker dan het voorkomen van 'excessen'. Over hersenbeschadiging gesproken.

H.v.W.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden