Waar zit je In Antananarivo kreeg ik keelpijn van de vieze lucht

Minister van VROM Jacqueline Cramer (58) is in Kopenhagen, maar ziet weinig van de stad...

Jady Petovic

Waar zit u?

In de auto, op weg terug naar het Bella Center in Kopenhagen, het conferentieoord van de klimaattop.

Ik heb zojuist een bezoek gebracht aan enkele jongeren die met honderd elektrische scooters van Den Bosch naar Kopenhagen zijn gereden om een duurzame wereld te promoten.

U bent met een speciale klimaattrein naar Kopenhagen gereisd. Beviel dat?

Het was erg gezellig, er waren veel mensen aan boord en de sfeer was goed. Ik heb er lekker geslapen. Ik had een slaapcoupé voor mij alleen, heel luxe.

Maar minder luxueus dan vliegen?

Ik heb in mijn leven veel met de trein gereisd. Ook een keer per trein door China. Op weg naar Kopenhagen was het dus niet zo van ‘oh, oh, wat moet ik omschakelen’, ik ben het wel gewend om in de trein te zitten.

Er waren ook mensen die uit Kopenhagen zijn komen vliegen om in Nederland op de klimaattrein te stappen terug naar Kopenhagen. Is dat niet tegenstrijdig?

Dat is mij niet bekend en ik heb ook niet zo’n zin in dit soort verhalen. De reis was door de NS georganiseerd en ik heb er voor gekozen omdat het een milieuvriendelijke manier van reizen is.

Gaat u voor andere werkreizen ook met de trein?

Het kabinet heeft een regel ingesteld dat bij reizen binnen een straal van 500 kilometer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer moet worden gereisd. Als dat niet mogelijk is, probeer ik een auto te delen.

Ziet u nog iets van Kopenhagen?

Het is nu donker, ik zie niets.

Ik bedoel eigenlijk of u nog tijd heeft voor uitstapjes?

Nee, ik ben alleen maar bezig met de klimaatonderhandelingen. Voor mij speelt alles zich af binnen de muren van het conferentiecentrum. Ik merk bijvoorbeeld ook niets van de demonstraties.

Bent u eerder in Kopenhagen geweest?

Ja, en ik heb ook de zeemeermin wel eens gezien, die overigens veel kleiner is dan ik dacht. Kopenhagen is een prettige stad met een sfeer die doet denken aan delen van Amsterdam. Aan de binnenstad van Amsterdam, maar ook aan de nieuwbouwgebieden langs het water, aan IJburg. En er zijn hier fietsers.

Wat is de smerigste stad waar u ooit bent geweest?

Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. Die stad is zo vervuild door de brandstoffen van oude auto’s, dat ik daar na een dag keelpijn van kreeg. De rest van het land is fantastisch mooi.

Aan welk land kunnen we een voorbeeld nemen als het gaat om milieu?

Aan Scandinavische landen, Duitsland, aan Californië. Daar wordt flink geïnvesteerd in duurzame energie. In Nederland moeten we een achterstand inhalen, je schakelt niet van de ene op de andere dag over op zonnepanelen en windenergie.

Hoe zat dat nou met die knipoog van Arnold Schwarzenegger?

Ik kwam hem tegen in mijn hotel en sprak hem aan op de onderhandelingen. Hij gaf me een hand en een knipoog. Het filmpje is te zien op Youtube.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden