Waar zijn ze gebleven?

Wie? Louk van Nuffel. Bijnaam? Kruimeltje. Wat? Tenisser ’t Melkhuisje. Opmerkelijkste wapenfeit? Vier maal Nederlands kampioen. Gemengd dubbelspecialist...

Louk Kruimeltje van Nuffel bewees het (internationale) tennis in 1953 een enorme dienst met zijn uitvinding van een nieuwe racketbespanning. Door gebruik te maken van varkensdarmen won de sport aanzienlijk aan snelheid en kwam een einde aan de overheersing van de zogenoemde graveltijgers.

Het gezin Van Nuffel woonde in Hilversum vlakbij de plaatselijke club ’t Melkhuisje. Als kind maakte Van Nuffel echter geen kans om lid te worden van de prestigieuze Hilversumsche Lawn Tennis Club.

Volgens de notulen (1949) van de toenmalige ballotagecommissie was Van Nuffel van ‘te laag allooi’ en zou hij, als boerenzoon, mogelijk een ‘kwalijken invloed’ hebben op jeugdleden. Bekend is de foto waarop hij, met zijn neus tegen het hek gedrukt, kijkt naar de NK-finale van de zusjes Emily en Agaat Rhijnvis-Feith.

In 1951 kon hij, op voorspraak van de legendarische Philip Pip Van Dok, toch lid worden van ’t Melkhuisje. Vier maal op rij werd hij nationaal kampioen, drie maal met Herman De Noot Nootenboom (Popey Goldstar) als tegenstander in de finale.

In het gemengd dubbel schreef hij geschiedenis aan de zijde van Hilde Zijderveld. In 1958 legde het duo, inmiddels getrouwd, beslag op de Wimbledontitel. Van zijn 31 partijen in de Davis Cup won hij er 27.

In 2005 werd Louk van Nuffel door de KNLTB postuum benoemd tot lid van verdienste. In 1999 overleed hij in Los Angeles, onder verdachte, nooit opgehelderde omstandigheden. De laatste jaren van zijn leven sleet Van Nuffel in Amerika waar hij actief was in de homobeweging en de leerindustrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden