Waar zijn grootouders van vluchtelingen?

De ingezonden brieven van dinsdag 15 september.

Migranten op een boot worden aan boord van een andere boot geholpen tijdens een reddingsoperatie op de Middellandse Zee.Beeld AFP

Waar zijn de ouderen?

Bij de grote stromen vluchtelingen naar Europa valt mij op dat er helemaal geen aandacht is voor de ouders of grootouders van deze vluchtelingen. Je ziet vooral jongeren en jonge gezinnen die deze hachelijke tocht ondernemen, maar waar blijven de ouderen? Het ligt natuurlijk voor de hand dat zij vanwege hun leeftijd niet kunnen vluchten, maar hoe overleven zij zonder hun kinderen? Ouderenzorg wordt in Arabische landen meestal door de familie geregeld en daardoor zijn er nauwelijks instellingen.

Carin Vlas, Holten

Brief van de dag: Dan maar wat minder welvaart

Heleen Mees schrijft dat de noordelijke provincies wegkwijnen en dat de bewoners verleid zouden moeten worden naar de grote steden te verhuizen, vooral ten bate van de welvaart.

Zij gaat gemakshalve voorbij aan het feit dat wij hier in het noorden helemaal niet in een grote stad zouden willen wonen! Als welvaart inhoudt dat wij het moeten doen met luchtvervuiling, lichtvervuiling, altijd herrie en altijd grote hoeveelheden mensen om je heen, mag die welvaart van mij wel een tandje minder. Kwaliteit van leven is veel belangrijker.

Als ik naar buiten stap, is het stil; ik verbouw mijn eigen groenten en fruit, die ik met de buren deel en waarvan ik jam, chutneys en wijn maak. Dat zou ik voor geen goud willen ruilen voor een krap flatje in een herriewijk in een grote stad.

Mocht zij al gelijk hebben, dan vraag ik mij af waarom mensen uit de Randstad steeds meer naar het noorden trekken. Schonere lucht? Meer rust?

Betreffende de gaswinning kan ik kort zijn: laten we met z'n allen op zoek gaan naar een alternatief in plaats van verslaafd blijven aan fossiele brandstof!

Laatstens is het voorbeeld van China slecht, aangezien de mensen aldaar veel minder keuzevrijheid hebben dan wij.

Onne Knol, Spijk (Gn)

Moeders

In Volkskrant Magazine las ik het relaas van twee diep teleurgestelde moeders. Inderdaad, moeder worden vereist het aanmeten van een nieuwe identiteit en dat kan goed tegenvallen. Het kan je toekomstplannen in de war schoppen en eisen dat je je eigen behoeften (de krant lezen met verse cappuccino, appen met je vriendin) tijdelijk opzijzet.

Maar wat treurig dat deze 'anti-altijd-blije-ouders-blogsters' zichzelf zo negatief en blasé profileren. Treurig voor henzelf, hun kinderen en de lezers van hun blog, want wat een gezeur!

Desi Frey, Amsterdam

'Overwinnen'

Vandaag kwam ik dit citaat tegen: 'Cabaretier Hans Sibbel staat over een week weer in het theater. Hij overwon een levensbedreigende ziekte...'

Wellicht wilt u overwegen om het werkwoord 'overwinnen' niet meer te gebruiken in combinatie met ziekten, zoals nu nog veel te vaak gebeurt. Dat misstaat in een kwaliteitskrant, het is hier tenslotte geen Linda's zomerweek. Als het dan toch per se moet, laat u dan de artsen de ziekte overwinnen, dat ligt tenminste iets dichter bij de realiteit (zoals Sibbel ook aangeeft in het stuk). Misschien kunt u een ander werkwoord kiezen, alleen al uit respect voor allen die de ongelijke strijd 'verliezen'.

Marcel ter Bekke, Wommels

Opschudmoment

Ik kreeg vandaag van de arbo-arts in het kader van de Wet Poortwachter een brief waarin staat dat binnenkort het zogenaamde 'opschudmoment' moet plaatsvinden. Dat is volgens de wet en het UWV het moment waarop werkgever en werknemer de voortgang van de reïntegratie moeten evalueren en het plan van aanpak moeten bijstellen.

Ik heb nu bijna een jaar (weer) kanker (werk overigens 80 procent) en de wet en het UWV menen dat ik 'opgeschud' moet worden.

Jos Brakkee, Hellevoetsluis

Saoedi-Arabië

We weten dat Saoedi-Arabië al decennia de islamistische terreur financiert. Er zijn weinig mensen die daaraan twijfelen, ook al omdat Saoedi-Arabië er geen geheim van maakt. Het strookt namelijk geheel met hun wahabistische versie van de islam om die op alle manieren te willen verbreiden.

Laten we helder houden dat de afzichtelijke burgeroorlog in Syrië voor een belangrijk deel wordt gefinancierd door Saoedi-Arabië, waarmee ze medeverantwoordelijk zijn voor de enorme vluchtelingenstromen uit Syrië. Vervolgens laat Saoedi-Arabië tot ieders verbazing weten - met allemaal vage smoesjes - geen Syrische vluchtelingen op te nemen. Waarmee de stroom vluchtelingen geen alternatief heeft dan op te trekken naar Europa. De vluchtelingen denken dat ze gered zijn als ze in het Westen aankomen, maar de realiteit zal hard en ontluisterend zijn, zoals het leven van de meeste vluchtelingen.

En dan biedt Saoedi-Arabië aan om - let wel - 200 moskeeën te financieren in Europa. Er zijn zeker niet genoeg imams om die moskeeën te bemannen dus die zullen worden meegeleverd. En ik vermoed dat daar het genereuze wahabisme zal worden verkondigd. Als ze vanuit die moskeeën ook nog 'humanitaire hulp' financieren, is de geweldloze jihad een feit.

Ik kan me niet voorstellen dat het allemaal zo voorzien is in het wahabistische hoofdkwartier, maar ik denk wel dat toen de vluchtelingenstromen eenmaal op gang kwamen een slimmerik deze mogelijkheid heeft geadviseerd aan de beleidsmakers. Een briljante combinatie van geen vluchtelingen naar Riad en veel extreme islam in Europa.

Rosa van der Wieken-De Leeuw, Amsterdam

Martin Sommer

Hulde voor Martin Sommer. Zou Merkel zijn heldere artikel over de vluchtelingencrisis van afgelopen zaterdag hebben gelezen?

Peter Cambier, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden